Doi elevi suceveni vor reprezenta România, cu lotul naţional, la Olimpiada Internaţională de Astrofizică din Bulgaria, din luna octombrie. Cei doi elevi sunt David Cornel Turtureanu, în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional ”Ștefan cel Mare”, şi Paul Florin Rebenciuc, în clasa a VII-a la Școala Gimnazială ”Miron Costin”, din Suceava. Profesorul coordonator Petru Crăciun ne-a declarat că este pentru prima dată când la olimpiada internaţională s-a calificat un elev de clasa a VII-a, în istoria de 11 ani a lotului naţional olimpic de astrofizică.
Elevii s-au calificat în urma procesului de pregătire a lotului lărgit al României pentru selecţia lotului restrâns pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie organizată în perioada 30 iunie - 4 iulie a.c., de Ministerul Educaţiei, prin IŞJ Suceava, Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava şi Societatea Ştiinţifică “Cygnus” – centru UNESCO.
Profesorul Crăciun, în calitate de organizator, a afirmat că selecţia echipei naţionale a României a fost realizată de cei mai buni profesori de astronomie din ţară: Dan Oniciuc - Piatra Neamţ, Lucian Stoian – Baia Mare, Nicoleta Becheanu – Brăila, Romeo Mercea - Roman şi Cristian Pîrghie - Suceava. Elevii au susţinut cinci probe - cea teoretică şi de analiză a datelor, de câte 4 ore, observaţii în teren, planetariu şi harta cerului. Din lotul de juniori fac parte copii mai mici de 15 ani la data de 31 decembrie 2016, ceea ce a permis şi participarea unor elevi de clasa IX-a de la licee prestigioase din ţară. ”Calificarea lui Paul Rebenciuc este o performanţă deosebită. În 15 ani, este pentru prima dată când se califică un elev de clasa a VII-a. Urmează un program de pregătire intens pentru că ne dorim să aducem medalii de aur pentru judeţul Suceava”, ne-a declarat, ieri, prof. Crăciun.
Elevi de excepţie
Despre Paul Rebenciuc, directorul şcolii ”Miron Costin”, Constantin Sârghie, ne-a spus că este ”un copil excepţional, cel mai bun pe care l-am avut în cei peste 40 de ani la catedră”.
Palmaresul acestui elev este impresionant, a absolvit clasele gimnaziale cu media 10 şi doar un nenoroc a făcut ca media la evaluarea naţională să fie 9,90, cu 9,80 la limba română şi 10 la matematică. A fost şef de promoţie. În acest an, la Olimpiada Naţională de Astrofizică a câştigat medalia de aur. Din anii precedenţi are o menţiune specială la faza naţională a Olimpiadei de Lingvistică, medalie de bronz la Olimpiada Naţională de Matematică, premiu special la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică, premiul special la Concursul Naţional de Chimie ”Raluca Râpan” (profesori îndrumători Doina Ignat, Ancuţa Nadia Gulei, Stela Boghian şi prof. dr. Petru Crăciun). Paul are numeroase alte premii şi menţiuni la concursurile Lumina Math, Comper, Concursul de geografie Terra, la olimpiada judeţeană de limbă şi literatură română şi la Olimpiada judeţeană de fizică. ”Un elev de excepţie ca intelect, atitudine si comportament”, l-au caracterizat profesorii săi.
Aceleaşi cuvinte de laudă ne-au fost spuse şi despre David Turtureanu, de directorul CN ”Ștefan cel Mare”, profesorul Dan Popescu.
David a obţinut în acest an medalia de argint la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică de la Craiova şi un premiu special acordat de prorectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Radu Constantinescu, din partea Departamentului de matematică aplicată. Are nenumărate cu medalii şi premii, cele mai multe adjudecate în cadrul competiţiilor de fizică şi matematică. Tatăl său, Valeriu Turtureanu, ne-a declarat că în august va participa şi la Olimpiada Naţională de Știinţe.
Pe lângă pregătirea la liceu, frecventează cercul de informatică de la Palatul Copiilor, încă din clasa a III-a. ”Este un elev excepţional. Ne bucurăm că din toamna acestui an şi cel de-al doilea sucevean din lotul naţional de astrofizică, Paul Rebenciuc, va fi elevul nostru”, ne-a declarat prof. Popescu.