Mandatele europene de arestare emise pe numele unor suceveni s-au înmulţit în ultima perioadă, numai în ultimele trei luni şase suceveni fiind ridicaţi de poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale Suceava, la solicitarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, care, la rândul său, pune în aplicare solicitările venite în baza acordurilor de extrădare existente. O statistică arată că de la începutul anului, în prima jumătate a lui 2016, au fost puse în executare 11 mandate europene de arestare pe numele unor suceveni. O analiză arată că în cele mai multe cazuri este vorba de furturi comise în serie sau în bandă organizată, cu prejudicii mari.
Furturi din aparate de joc şi automate de schimb valutar
Ultimul mandat a fost pus în executare la finele săptămânii trecute.
Un tânăr în vârstă de 31 de ani, domiciliat în municipiul Suceava, a fost arestat provizoriu de Curtea de Apel Suceava, în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile italiene, în care acesta este acuzat de 10 fapte de furt. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, care a pus în executare mandatul, a arătat că tânărul este suspectat de comiterea a 10 infracţiuni de „furt agravat”, conform Codului penal italian, constând în aceea că în perioada 17 mai - 30 iunie 2014 a comis, împreună cu mai multe persoane, furturi calificate sustrăgând bani din aparatele „Slot”, precum şi din automatele de schimb valutar.
Sucevean arestat pentru o tâlhărie de acum 17 ani
Tot recent a ajuns în arestul poliţiei judeţene şi Mihai Cristi Jitariu (fost Baba), în vârstă de 41 de ani, din municipiul Suceava, căutat de autorităţile austriece pentru o faptă de tâlhărie. În cazul acestuia, ceea ce surprinde cel mai mult este că fapta este tocmai din anul 1999. Aşadar, după 17 ani, suceveanul s-a trezit luat pe sus şi dus în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava. Între timp, vinerea trecută, Curtea de Apel Suceava a şi admis extrădarea suceveanului în Austria. De altfel, acesta şi-a dat consimţământul în scris pentru a fi extrădat, iar dacă va fi găsit vinovat şi va fi condamnat îşi va putea executa pedeapsa în România.
Suceveanul a fost pus sub acuzare sub aspectul comiterii infracţiunii de tâlhărie, constând în aceea că în cursul anului 1999 ar fi sustras, prin violenţă, de la o familie domiciliată în localitatea Puchberg – Austria, suma de 2.000 de euro.
Furturi în bande organizate, în complicitate cu români sau africani
Şi majoritatea celorlalte mandate europene de arestare emise de la începutul anului pe numele unor suceveni privesc fapte destul de grave, comise în bandă organizată sau cu prejudicii mari.
Marius Costel Andrei, în vârstă de 27 de ani, domiciliat în Slatina, a fost extrădat la cererea autorităţilor judiciare germane pentru mai multe fapte de furt din magazine de electronice, comise în perioada februarie-martie 2015, pe teritoriul statului german. Marius Costel Andrei este acuzat că a acţionat în bandă organizată, cu încă doi români.
Un alt sucevean, Pavel Corneliu Călinescu, în vârstă de 42 de ani, din Dorneşti, a fost pus sub acuzare de autorităţile franceze. În sarcina sa au fost reţinute mai multe furturi în bandă organizată, comise în perioada iulie-august 2013, într-o localitate din sud-estul Franţei. Suceveanul este acuzat că a comis furturi în complicitate cu mai mulţi bărbaţi din Africa de Nord. Bărbatul are deja o condamnare la 1 an de închisoare, emisă de justiţia franceză.
Pagubă imensă în Franţa, provocată de hoţi de cabluri electrice din cupru de la reţelele de iluminat
Un mandat european de arestare care atrage atenţia prin prejudiciul foarte mare imputat, emis tot de autorităţile judiciare din Franţa, îl vizează pe Mihai Fluerică, în vârstă de 40 de ani, din municipiul Suceava.
Bărbatul este acuzat ar fi comis, împreună cu alți complici, toţi români, în perioada martie-august 2015, 38 de furturi în bandă organizată, din avutul public. Mai exact, Mihai Fluerică este acuzat că a sustras, în mod repetat, cabluri electrice din cupru din reţelele de iluminat public de pe raza a şase departamente din Franţa. Aşa cum se întâmplă şi în România, furturile de acest gen lasă în urmă pagube foarte mari. Autorităţile franceze au transmis către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava că prejudiciul cauzat de această bandă organizată este de nu mai puţin de 384.000 de euro. Bărbatul nu a fost încă extrădat pentru că este urmărit penal în cadrul altor anchete privind fapte penale în România. După ce aceste anchete se vor finaliza şi acesta va fi sau nu condamnat, va urma şi extrădarea.
Un alt mandat a fost emis pe numele lui Răzvan Florescu, în vârstă de 25 de ani, din Todireşti, acuzat de infracţiunea de trafic de migranţi pe teritoriul Italiei.
Autorităţile române nu pot face mai nimic în cazul mandatelor europene de arestare
Un adevăr este că procurorii sau judecătorii români nu pot face prea multe în cazul acestor mandate de arestare europene, practic, în baza acordurilor existente, cei acuzaţi fiind predaţi autorităţilor care îi caută. Au fost şi situaţii în care au fost persoane extrădate şi care ulterior au fost declarate nevinovate. Şi doi suceveni au fost în situaţii de acest gen, unul din Vicovu de Sus şi unul din satul Călineşti Enache, comuna Dărmăneşti.
Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată, sucevenii acuzaţi de fapte comise în străinătate se bucură de prezumţia de nevinovăţie.