O hotărâre a Guvernului României aduce noutăţi importante în ceea ce priveşte concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, modificările aducând veşti bune pentru cei care au copii mici ori intenţionează să aibă în perioada următoare. Noua Hotărâre de Guvern aduce schimbări majore prin care se suplimentează în mod semnificativ beneficiile privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor: cel mai important este că limita minimă a indemnizaţiei creşte la 85% din salariul minim brut pe ţară garantat, ceea ce înseamnă 1.063 de lei, faţă de 600 de lei, cât este indemnizaţia minimă în prezent. La cei 1.063 de lei se mai adaugă alocaţia de 200 de lei, care se dă şi acum. Rezultă aşadar că părintele care intră în concediu de creştere a copilului va primi lunar minim 1.263 de lei.
Din datele Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava rezultă că în judeţ sunt 4.631 de beneficiari care au optat pentru indemnizaţie până la 2 ani, plus 161 care au ales opţiunea de a sta doar un an acasă.
Noile norme metodologice, care stabilesc procedurile de acordare a indemnizaţiei, se aplică de la 1 iulie 2016.
Nu mai există prag pentru cei cu venituri mai mari
Veştile bune nu se opresc doar la creşterea semnificativă a valorii minime a indemnizaţiei. Beneficiarii în plată vor beneficia şi ei automat de noile avantaje.
Mirela Florea, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava, a explicat că persoanele aflate în plata indemnizaţiei lunare pentru creşterea copiilor în vârstă de până la 2 ani beneficiază din oficiu de majorarea cuantumului indemnizaţiei. Aceste persoane nu trebuie să depună documente suplimentare întrucât majorarea cuantumului indemnizaţiei lunare se va face automat, pe baza documentelor existente la dosar, începând cu dreptul aferent lunii iulie 2016, plata acestor drepturi urmând să se facă începând cu luna august 2016.
Alte modificări importante sunt legate de faptul că limita maximă a indemnizaţiei este eliminată, aceasta urmând a fi calculată la 85% din veniturile realizate, fără a mai fi impus un prag.
Stimulentul de inserţie poate fi prelungit semnificativ
Un alt amănunt deloc de neglijat este legat de stimulentul de inserţie. Acesta va creşte de la 500 la 531 de lei. Cel mai important însă este că stimulentul de inserţie, conform noii legislaţii, se poate prelungi până la vârsta de 3 ani a copilului sau 4 ani a copilului cu handicap. Condiţia este ca părintele să realizeze venituri cu 60 de zile înainte de a împlini copilul 2 ani. Cu alte cuvinte, cine se întoarce la serviciu cu două luni mai repede decât perioada de 2 ani, mai beneficiază de suma de 531 de lei, până copilul împlineşte vârsta de 3 ani.
Pentru informaţii suplimentare se pot consulta site-urile Ministerului Muncii, al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială ori cel al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava.
Instituţia îşi are sediul pe strada Tudor Vladimirescu (în aceeaşi clădire cu „Forţele de Muncă”) din municipiul Suceava. Informaţii se mai pot obţine la numerele de telefon 0230.222232 sau 0230.524731