Depozitele de deşeuri de la Moara şi Pojorâta trebuie să devină cât mai repede operaţionale deoarece gunoiul menajer produs în localităţile judeţului Suceava este depozitat în continuare în gropi de gunoi improvizate, a declarat, ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. În faţa deliberativului judeţean, Flutur a prezentat o situaţie la zi a stadiului Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţul Suceava, amintind şi de litigiile din jurul acestui proiect. Pe lângă procesele Consiliului Judeţean cu unul dintre constructori, mai sunt cele cu 45 de localităţi care nu şi-au plătit partea de contribuţie la SMID, iniţiate în mandatul fostului preşedinte Cătălin Nechifor. ”Trebuie să facem front comun şi să disciplinăm comportamentul unităţilor administrativ-teritoriale, să-şi achite părticica ce le revine”, a spus Flutur.
În ceea ce priveşte depozitul de la Pojorâta, preşedintele a declarat că CJ a reluat demersurile prin care cele 9 hectare pe care va funcţiona depozitul să fie transferate de la Consiliul Local Pojorâta la Consiliul Judeţean Suceava.
”Va trebui să grăbim lucrurile, să scoatem la licitaţie operatorul. Suntem sub lupa autorităţilor de mediu, a autorităţii de management, să dăm în folosinţă cele două gropi, de la Moara şi de la Pojorâta”, a declarat Gheorghe Flutur, care a mai spus că ”am să apăs pe pedala de acceleraţie” în acest sens.
Fostul vicepreşedinte al CJ, consilierul judeţean PSD Alexandru Rădulescu, a sugerat renunţarea la sintagma ”gropi de gunoi” în relaţie cu Pojorâta şi Moara, motivând că ”ceea ce construim noi acolo nu sunt gropi de gunoi, ci depozite ecologice de deşeuri”.
Lucrările de la Pojorâta sunt aproape de finalizare, iar la Moara se mai fac probe suplimentare de levigat, la solicitarea Apelor Române. Încă nu se ştie când va putea fi scoasă la licitaţie activitatea de operare a gestionării deşeurilor în sistem integrat, asta şi pentru că deocamdată legislaţia în domeniu din România nu este pe deplin armonizată cu cea din UE.