Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, pe fonduri europene, capitol la care Suceava este codaşă, la nivel naţional, din cauza reticenţei unora dintre suceveni şi a refuzului altora de a contribui cu 25% din costuri, ar putea avea un debut, timid încă, anul acesta.
„O problemă presantă, dar la care din păcate nu am avut nici un răspuns din partea cetăţenilor, este cea de reabilitare a blocurilor. Sunt programe europene de finanţare a acestor proiecte, din păcate, nu am reuşit până în prezent să demarăm nici un fel de program. Începe să se vadă o luminiţă la capătul tunelului, o asociaţie de proprietari, nr. 10 Vasile Bumbac, a adus un proiect de peste 100.000 de euro, care este şi prima condiţie a unui proiect european”, a anunţat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu, care vine astăzi în faţa Consiliului Local cu propunerea de a aloca 150.000 de lei pentru realizarea documentaţiei necesare accesării fondurilor europene de reabilitare termică a locuinţelor.
Încercările anterioare de accesare a fondurilor europene pentru acest gen de lucrări s-au împotmolit la nivel de intenţie, pentru că asociaţiile de proprietari nu au reuşit să strângă cofinanţarea necesară sau nici măcar acceptul proprietarilor de a face izolarea termică a locuinţelor.
“Sunt sume mari alocate la acest capitol, undeva la 8 milioane de euro de judeţ, dar din păcate nu avem proiecte pentru câţi bani sunt. Este o şansă unică pentru proprietari de a-şi reabilita apartamentele, de a consolida clădirile contribuind cu doar 25% din costuri. Cetăţeanul are de câştigat în primul rând prin scăderea consumului de energie termică necesară, încât investiţia făcută se amortizează”, a adăugat edilul sucevean.
Conform legislaţiei în domeniu, 60% din costurile de reabilitare termică a clădirilor de locuinţe sunt suportate din fonduri europene, iar 15% din bugetul administraţiei locale.
În urma reabilitării termice se va emite şi certificatul de eficienţă energetică a imobilului, act absolut necesar pentru orice tranzacţie de locuinţe.