Pachetele de servicii şi condiţiile acordării serviciilor medicale/medicamentelor cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu/dispozitivelor medicale au fost revizuite în concordanţă cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 161/2016, iar modificările au fost anunţate, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de preşedintele-director al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Cristi Bleorţu.
Acesta a declarat că, în lumina noilor prevederi legislative, informaţiile privind pachetele de servicii medicale şi tarifele corespunzătoare serviciilor medicale trebuie afişate de furnizori în formatul stabilit de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi pus la dispoziţie de CAS Suceava. Scopul acestei măsuri este de ”optimizare a informării asiguraţilor şi a persoanelor beneficiare ale pachetului minimal cu privire la serviciile din pachetul de bază şi din pachetul minimal de care beneficiază în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi tarifele aferente acestor servicii, decontate de casele de asigurări de sănătate”.
O altă modificare importantă îndeosebi pentru medici şi farmacişti este prelungirea termenului în care furnizorii de servicii aflaţi în relaţie contractuală cu CAS au obligaţia transmiterii în platforma informatică a asigurărilor de sănătate a serviciilor off-line, de la maximum 72 de ore de la momentul acordării serviciului, la 3 zile lucrătoare de la data acordării serviciului. La stabilirea acestui termen nu se ia în calcul ziua acordării serviciului şi acesta se împlineşte în a 3-a zi lucrătoare de la această dată. Această măsură are în vedere posibilitatea raportării serviciilor în afara sărbătorilor legale şi a zilelor nelucrătoare.
Majorări de 30 bani şi 10 bani la plata serviciilor medicale pentru medicii de familie
De asemenea, au fost revizuite unele sancţiuni aplicabile furnizorilor în contract cu CAS, coroborând nivelul sancţiunii cu gravitatea nerespectării de aceştia a unor obligaţii - sancţiuni graduale, începând cu avertisment, precum şi diminuarea procentelor aplicabile în cazul sancţiunilor, în cazul nerespectării obligaţiei de a transmite în sistemul informatic a prescripţiilor off-line în termen de 30 de zile calendaristice de la data prescrierii – pentru toate segmentele de asistenţă medicală la nivelul cărora se regăsesc medici prescriptori.
La nivelul farmaciilor, a fost modificată sancţiunea privind lipsa farmacistului în farmacie, aplicându-se de asemenea sancţiuni graduale, cu informarea şi a Colegiului Farmaciştilor din România.
La laboratoare, se va implementa un management al listelor de prioritate, pentru mai multă transparenţă. ”Chiar dacă noi avem afişat pe site bugetul disponibil lunar la fiecare laborator, se vede suma dar aceasta poate fi cea aferentă pentru persoanele programate. Aici mai trebuie lucrat”, a spus Cristi Bleorţu.
Acelaşi sistem va fi implementat şi în spitale, pentru serviciile programabile.
Şeful CAS Suceava a mai amintit că pe lângă modificările enunţate, creşte valoarea minimă garantată a punctului "per capita" la 4,3 lei, iar valoarea minimă garantată a unui punct pentru plata pe serviciu medical la 2,0 lei. Anterior a fost 4 lei - valoarea minimă garantată a punctului "per capita" şi 1,9 lei - valoarea minimă garantată a unui punct pentru plata pe serviciu medical.
În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţi clinice valoarea minim garantată a unui punct pentru plata pe serviciu medical este de 2,0 lei (anterior: 1,8 lei).