Impresionat de povestea unei fetiţe din satul Bogata, comuna Baia, Andreea Bianca Loluţă, elevă în clasa a II-a, care îşi doreşte cu ardoare să meargă în continuare la şcoală în ciuda condiţiilor vitrege de acasă, un pensionar din comuna Dolhasca, Theodor Gafiţa, în vârstă de 80 de ani, i-a oferit copilei 500 de lei cu care să-şi cumpere toate cele necesare începutului de an şcolar. Bătrânul ne-a spus că a aflat de povestea tristă a Biancăi din cotidianul Monitorul de Suceava, după ce a citit materialul „Copii din Bahna Arini şi Bogata, provenind din familii foarte sărace, trimişi în excursie de Fundaţia FARA”.
„Nu puteam să stau cu mâinile în sân şi să nu fac nimic. M-a impresionat când am auzit că vrea să meargă la şcoală, dar nu are cine s-o poarte. M-am gândit să o încurajez cumva să nu abandoneze, oferindu-i 500 de lei să aibă şi ea, ca toţi ceilalţi copii, cele de trebuinţă pentru a merge la şcoală. Vedeţi, sunt unii care au de toate şi nu învaţă, fug de la şcoală, iar această fetiţă vrea să meargă la şcoală, dar nu are nici de unele. M-a făcut să plâng. Vă spun drept”, ne-a povestit Theodor Gafiţa.
Crescută de bunici, într-o căsuţă izolată, fără curent electric, la marginea pădurii
Pentru că povestea Biancăi a fost cunoscută de cititori din paginile Monitorului de Suceava, ne-am luat angajamentul de a o găsi pe fetiţă şi de a-i face o bucurie, aşa cum şi-a dorit bătrânul din Dolhasca. Andreea Bianca locuieşte, împreună cu bunicii, într-o căsuţă mică la marginea satului Bogata, comuna Baia, într-o zonă izolată, la marginea pădurii. Bunicii fetei au nouă copii, dintre care trei locuiesc în aceeaşi curte, într-un imobil separat, compus dintr-o singura cameră. Tinerii au vârste cuprinse între 13 şi 21 de ani.
Locuinţa bunicii, universul Biancăi, este sărăcăcios mobilată, dar îngrijită. Din păcate, cu toţii trăiesc la lumina lumânării, pentru că nu au electricitate. În ciuda unei situaţii financiare deficitare, bunicii au încercat în permanenţă să aibă grijă de nepoţica lor Bianca. Venitul familiei este format din alocaţia Biancăi, la care se mai adaugă sume provenite din activităţi sezoniere ale bunicilor (confecţionarea şi comercializarea de măturoaie, cules de ciuperci şi fructe de pădure).
Sprijinită de Fundaţia FARA
Cu toate neajunsurile, Andreea Bianca se poate considera un copil norocos. În anul 2013, reprezentanţii Fundaţiei FARA au cunoscut-o pe fetiţa cu ochii migdalaţi, care, din păcate, deşi avea vârsta adecvată, nu mergea la grădiniţă, educaţia ei nereprezentând o prioritate pentru familie (părinţii naturali). În trei ani, cu sprijinul bunicilor care deşi nu ştiau multă carte au înţeles importanţa educaţiei, al învăţătorilor din cadrul şcolii şi al învăţătorului FARA, fetița a devenit, dintr-un copil dezinteresat, un copil cu calificative bune. Bianca a învăţat să scrie, să citească, să fie activă, să participe cu entuziasm la concursurile şcolare şi să-şi construiască caracterul pozitiv. A înţeles că trebuie să fie îngrijită, respectuoasă, atentă la cei din jur, să acorde sprijin şi ajutor la nevoie.
Cel mai bun prieten al fetiţei, cel cu care îşi împarte tristeţile şi bucuriile, este un căţel. Este ca o terapie pentru ea. Bianca simte că această mică fiinţă o iubeşte necondiţionat şi nu o dezamăgeşte niciodată, precum au făcu-o de multe ori oamenii mari.
Pentru prima dată la oraş, la cumpărături
Cu ajutorul managerului de proiect FARA Andreea Aniţei, micuţa Andreea Bianca a mers pentru prima dată într-un oraş, părăsind căsuţa izolată de lângă pădure, pentru a-şi cumpăra din banii primiţi de la Theodor Gafiţa rechizite necesare unui nou an şcolar, articole de vestimentaţie şi încălţăminte, dar şi o pătură groasă necesară în sezonul rece. „A fost prima dată când Bianca a mers în oraşul Fălticeni, oraş la numai 10 km distanţă de satul ei. A fost mirată să vadă că la oraş sunt străzi lungi, aglomerate şi blocuri înalte. Ochii fetiţei nu s-au dezlipit de vitrinele magazinelor frumos decorate”, ne-a spus Andreea Aniţei.
Cu ochii în lacrimi, dar cu chipul luminat, fericită că se întoarce acasă cu o grămadă de daruri care sunt doar ale ei, Bianca a transmis un mesaj de mulţumire bunicului din Dolhasca, Theodor Gafiţa, pentru că i-a donat cei 500 de lei cu care şi-a cumpărat atâtea lucruri necesare noului an şcolar. De asemenea, conducerea Fundaţiei FARA, împreună cu bunicii fetiţei, doresc să-i mulţumească pensionarului din Dolhasca “pentru gestul nobil pe care l-a făcut pentru Bianca. Îi dorim multă sănătate şi linişte”.