Prima întâlnire a publicului sucevean cu cei nouă actori ai Teatrului Municipal „Matei Vişniec”, care a avut loc vineri, 24 iunie, de Zilele Sucevei, s-a dovedit a fi de bun augur. Sala a fost plină, spectatorii fiind motivaţi de dorinţa de a-i cunoaşte pe actorii proaspăt angajaţi ai teatrului recent înfiinţat, de curiozitatea de a vedea cu ce se prezintă aceştia la prima lor apariţie, dar şi de accesul gratuit.
“Cortina sus!”, eveniment creat special pentru acest moment, i-a adus pe scenă pe primii nouă actori ai Teatrului “Matei Vişniec”: Diana Lazăr, Clara Popadiuc, Bogdan Amurăriţei, Delu Lucaci, Cristina Florea, Bogdan Cantauz, Sergiu Moraru, Cosmin Panaite şi Cătălin Mîndru.
Tineri, simpatici, volubili, actorii cărora le revine misiunea de a face lumea să vină la teatru, într-un oraş în care turneele unor teatre mari din ţară s-au împotmolit, iar reprezentaţiile nu s-au mai ţinut, din lipsă de spectatori, unde nu a existat o instituţie culturală de acest gen, care să imprime în gena generaţiilor actuale pasiunea pentru teatru, unde şi cinematograful a fost cerut cu ardoare, ca acum filmele să ruleze cu sala goală, sau deloc, pentru că nu există solicitanţi.
Una peste alta, evenimentul teatral de vineri seara a fost unul plăcut, relaxant, numai bun de descreţit frunţile după o săptămână de lucru, fiind prezentat un colaj inspirat din dramaturgia universală, rezultat al “baghetei” din umbră a directorului artistic, Andrei Munteanu.
Realizat precum un vodevil, gen “Ora veselă”, spectacolul a pus în evidenţă personajele, tinerii actori, mai ales că nici recuzita nu a prea existat, puţinele elemente prezente pe scenă fiind şi alea împrumutate.
Actorii au reuşit să facă sala să râdă în hohote, chiar şi când nu aveau de spus vreo replică haioasă, să-i urmărească la fiecare gest, fiecare mimică, fiind îndrăgiţi pe loc de majoritatea celor prezenţi.
Asta s-a văzut nu doar la aplauzele de final, înainte să se tragă cortina, ci şi în a doua parte a serii, când actorii, directorul artistic şi directorul general al Teatrului Municipal „Matei Vişniec”, Carmen Veronica Steiciuc, au venit în faţa publicului pentru a discuta, ca între prieteni.
Prezent în sală, primarul Ion Lungu, căruia îi revine meritul înfiinţării Teatrului Municipal „Matei Vişniec”, care există sub “umbrela” Primăriei Suceava, a urcat pe scenă, să-i felicite pe cei care s-au implicat în greaua misiune de a aduce teatrul la Suceava şi a face din el o tradiţie, asigurându-i de sprijinul său şi al municipalităţii.
Printre spectatorii primei apariţii publice a echipei Teatrului „Matei Vişniec” s-au numărat şi Oltiţa Cîntec, preşedintele secţiei din România a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT), şi regizorul Octavian Jighirgiu.
Din discuţiile actorilor şi ale directorilor teatrului cu publicul a rezultat că primul spectacol sucevean 100% va avea loc la toamnă, în luna octombrie, dar că, până atunci, tinerii actori vor mai susţine o serie de spectacole în aer liber sau în alte spaţii neconvenţionale.
Rămâne de văzut câţi suceveni vor răspunde invitaţiei “Poftim la teatru!”, la stagiunile viitoare, când accesul nu va mai fi gratuit, pentru că instituţia trebuie să îşi asigure măcar parţial autofinanţarea.