Elevii şi profesorii Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava au reabilitat spaţiul verde din curtea instituţiei, prin intermediul unui proiect cu finanţare nerambursabilă, demarat în urmă cu trei luni de zile.
Beneficiind de sprijinul financiar al Fundaţiei pentru Parteneriat şi MOL România, colegiul sucevean a amenajat un spaţiu de recreere prietenos, atractiv, un loc de aşteptare plăcut, cu pergole, băncuţe, gazon, tuia, arbuşti pitici, flori, stâlpi de iluminat şi vase ceramice.
Cât despre zona la care facem referire, aceasta este situată la intrarea elevilor în curtea şcolii, în pantă, suprafaţă lipsită de vegetaţie, fadă, nepusă în valoare până la demararea proiectului.
Reprezentanţii colegiului au transmis că „Asociaţia Profesioniştilor CN <Ştefan cel Mare> a derulat, începând cu 1 aprilie 2016, proiectul <Gândeşte VERDE şi acţionează!>, proiect planificat a se desfăşura pe perioada a 3 luni. Iniţiat şi documentat de prof. Carmen Amorăriţei şi inginer Sanda Barabaş, proiectul a fost gândit în scopul amenajării spaţiului verde al colegiului, al formării şi asumării unui comportament responsabil al elevilor faţă de problemele de ecosistem şi implicarea lor, în consecinţă, în acţiuni consecvente de protejare a mediului”.
150 de elevi voluntari implicaţi
Finanţarea obţinută de instituţie a fost în cuantum de 9.000 de lei (70% din bugetul total al proiectului), iar activităţile proiectului au antrenat mulţi elevi şi profesori.
Cu prilejul înmânării diplomelor elevilor implicaţi în proiect, prof. Carmen Amorăriţei, coordonatoare a proiectului, a arătat că “începând de astăzi, tabloul Colegiului Naţional <Ştefan cel Mare> Suceava se completează cu un spaţiu verde. Acest loc ideal pentru relaxare şi recreere pe care îl oferim întregii comunităţi şcolare a fost realizat cu implicarea a 150 de elevi voluntari de la clasele a VI-a, a VII-a, a IX-a A, B, D, a X-a A, a XI-a D, cu o echipă de profesori entuziaşti, motivaţi şi plini de imaginaţie, cu încurajarea permanentă din partea direcţiunii şi cu sprijinul partenerilor (Asociaţia Armenilor şi Primăria Suceava). Pentru ca frumuseţea acestui parc să existe şi mâine este suficient ca fiecare dintre noi să adoptăm un stil de viaţă ecologic, sănătos şi durabil, să preţuim şi să păstrăm parcul prin comportamente civilizate şi să ne asumăm responsabilităţi faţă de propria persoană, ambient şi natură”.De cealaltă partea, ing. Sanda Barabaş, coordonatoare a proiectului, a subliniat că „sămânţa unei idei frumoase a prins rădăcini printr-un proiect care a plăcut şi altora. Oameni frumoşi, elevi şi profesori, conducerea colegiului şi personalul din administraţie, ni s-au alăturat. Cu toţii am demonstrat că iubim colegiul nostru şi că ne pasă. Împreună am format o echipă formidabilă. Acest spaţiu a fost amenajat în cadrul proiectului de educaţie ecologică <Gândeşte VERDE şi acţionează!>, proiect realizat de Asociaţia Profesioniştilor CN <Ştefan cel Mare> Suceava şi finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România. După trei luni, s-a conturat o oază de verdeaţă şi frumos, bine meritată de ştefanişti, care sperăm că va fi iubită şi îngrijită mereu. Să gândim VERDE şi să acţionăm, în aşa fel încât să protejăm natura binecuvântată, dătătoare de bucurie şi energii, trebuie să fie un modus vivendi!”