Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 iun 2016 - Anul XXI, nr. 147 (6260)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Rezultat

Sursa îmbolnăvirii excursioniştilor din Mureş a fost un stafilococ descoperit în caş

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inspectorii sanitar-veterinari au depistat sursa toxiinfecţiei alimentare cu care s-au ales, săptămâna trecută, 21 de excursionişti dintr-un grup de 41, veniţi de la Târgu Mureş la Suceava. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava, dr. Vasile Semeniuc, ne-a declarat că stafilococul auriu patogen izolat de la copiii şi adulţii care au prezentat simptome de boală a fost identificat în caşul de oaie pe care aceştia l-au primit la micul dejun, livrat la motel de o firmă de catering din municipiul Suceava. Potrivit doctorului Semeniuc, restul de caş găsit la unitate a fost confiscat şi trimis la incinerare, iar activitatea firmei a fost suspendată timp de câteva zile, până la efectuarea dezinfecţiei şi prezentarea rezultatelor negative la testele de sanitaţie. Dr. Semeniuc a afirmat că firma respectivă îşi poate onora contractele de catering pe perioada suspendării, cu condiţia ca hrana să fie pregătită într-o unitate de alimentaţie publică autorizată în acest sens.

În ceea ce priveşte modul şi locul în care s-a făcut contaminarea caşului de oaie cu stafilococ auriu, inspectorii DSV şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică au păreri diferite.

Dr. Semeniuc apreciază că brânza s-a contaminat în timpul procesării, la locul în care a fost produsă, şi nu la firma de catering deoarece probele de sanitaţie recoltate în spaţiile deţinute de aceasta şi probele de apă au fost în regulă.

 

DSP, prin dr. Cătălina Zorescu, apreciază că brânza s-a contaminat la manipularea de către angajaţii firmei de catering

Dr. Cătălina Zorescu, director adjunct al DSP, consideră însă că prezenţa stafilococului patogen se poate datora manipulării neconforme a produselor alimentare de către angajaţii firmei de catering. Punctul de vedere al directorului adjunct de la DSP este motivat de faptul că angajaţii nu aveau carnet de sănătate şi nici cursuri de igienă, conform legii.

Reamintim că evoluţia stării de sănătate a celor 21 de pacienţi (11 copii şi 10 adulţi) care au necesitat îngrijire medicală a fost rapid favorabilă, întregul grup plecând spre casă în aceeaşi zi.

Rezultatele analizelor microbiologice efectuate în laboratorul DSP Suceava pentru şase probe recoltate de la pacienţi sugerează ca şi cauză a îmbolnăvirii bacteriile escherichia coli şi stafilococul auriu. ”Dacă prezenţa colibacilului este justificată de consumul de produse lactate incriminate încă de la începutul investigaţiilor, prezenţa stafilococului patogen se poate datora manipulării neconforme a produselor alimentare de către angajaţi”, declară dr. Zorescu.

Independent de inspectorii veterinari, care au amendat firma cu 2.000 de lei, inspectorii sanitari au stabilit termene de remediere a deficienţelor constatate şi au aplicat amenzi contravenţionale, atât unităţii de cazare, cât şi firmei care a asigurat mesele turiştilor încă din data de 10 iunie a.c. Sancţiunile au fost de 1.300 lei şi, respectiv, 2.000 lei.

”Având în vedere perioada cu temperaturi ridicate la nivelul judeţului, cât şi creşterea fluxului de turişti, aşteptată în perioada următoare, facem apel la respectarea unor reguli minime de igienă personală şi igienă a alimentului pentru prevenirea unor cazuri de îmbolnăvire”, spun inspectorii DSP. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sursa îmbolnăvirii excursioniştilor din Mureş a fost un stafilococ descoperit în caş.
 Vizualizări articol: 5507 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sursa îmbolnăvirii excursioniştilor din Mureş a fost un stafilococ descoperit în caş5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Supărarea bat-o vina trimis de
(25 iun 2016, 14:43:12
Nu se poate aşa ceva,chiar în Bucovina să avem brânză infectată ?
Vai,dar "regulile minime de igienă personale",s-au respectat cu stricteţeconfusedpălatul pe ochi,pe dinţi şi urechi,însă cred că infecţiile vin de la "manipulare"şi un pic de la mulsul oilor,adică culoarea gălbuie a caşului natural bukovinean.
Bine că n-o fost mai rău,să fi fost de la biocidele hexipharma era bai !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei