Comisarul Răzvan Andreica, unul dintre cei mai vechi ofiţeri ai Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei municipiului Suceava, a fost declarat nevinovat de judecători într-un dosar în care a fost trimis în judecată pentru nu mai puţin de patru infracţiuni. Decizia de achitare a fost luată ieri de Judecătoria Suceava, care a desfiinţat acuzaţiile procurorilor. Comisarul Andreica a fost judecat pentru infracţiunile de abuz în serviciu, purtare abuzivă, fals în declaraţii şi participaţie improprie la fals intelectual. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, cei care l-au trimis în judecată, au posibilitatea de a face apel la instanţa superioară împotriva deciziei de achitare, care nu este definitivă.
Judecătorii au invocat în decizia de achitare articolul 16, aliniatul 1, litera C, din Codul de Procedură Penală, adică lipsa de probe că persoana a săvârşit infracţiunea.
Acuzaţiile pentru care a fost trimis în judecată. Totul a plecat de la un incident cu un şofer de taxi
Principala acuzaţie împotriva lui Răzvan Andreica a fost de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Totul i s-a tras de la un incident din 20 ianuarie 2013, în jurul orei 1.30, când ofiţerul se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Rezumând, totul a plecat de la plângerea unui şofer de taxi din municipiul Suceava. Acesta a susţinut că, în timp ce se afla în trafic, în zona Primăriei municipiului Suceava, a fost oprit de Andreica şi lăsat fără acte, pe motiv că i-ar fi tăiat calea maşinii comisarului, care se afla în misiune împreună cu un alt coleg.
Andreica a fost trimis în judecată pentru că ar fi reţinut cu ştiinţă, fără drept, cartea de identitate şi permisul de conducere ale şoferului, fără a întocmi vreun înscris în acest sens, şi prin aceasta a cauzat o vătămare intereselor legale ale persoanei vătămate.
Acuzarea de purtare abuzivă a venit pentru o simplă presupusă expresie jignitoare adresată şoferului.
Andreicaa mai fost acuzat de fals în declaraţii, constând în aceea că a declarat, prin întocmirea raportului referitor la incidentul din noaptea de 19/20 ianuarie 2013, că persoanei vătămate nu i-au fost ridicate documentele personale, în vederea producerii unei consecinţe juridice pentru sine.
În fine, cea de-a patra infracţiune, participaţie improprie la fals intelectual, face referire la faptul că ofiţerul ar fi înlesnit, cu intenţie, prin întocmirea raportului referitor la incidentul din noaptea de 19/20 ianuarie 2013, falsificarea adevărului.
Suspendat după ce a fost trimis în judecată
Procesul de la Judecătoria Suceava a început pe 29 septembrie 2014 şi a avut multe termene, în mai multe rânduri martori din dosar şi alte persoane care trebuiau audiate fiind aduse cu mandat de aducere, pentru că au evitat să se prezinte la instanţă.
Dacă decizia de achitare va rămâne definitivă, ofiţerul îşi va recupera toate drepturile salariale pe care le-a pierdut după ce, în urma trimiterii în judecată, a fost pus la dispoziţie şi suspendat de pe postul pe care activa. Printre altele, el nu a mai avut dreptul de a desfăşura activitate de urmărire penală.
Contactat telefonic, Răzvan Andreica nu a dorit să comenteze decizia instanţei de judecată până când aceasta nu va rămâne definitivă.
(23 iun 2016, 21:33:40