Sporul de doctorat va fi plătit dascălilor din învăţământul preuniversitar indiferent de anul în care au obţinut acest titlu. Salariaţii din învăţământ care deţin titlul ştiinţific de doctor anterior datei de 31 decembrie 2009 au beneficiat de sportul 15% din salariu de bază, însă cei care au obţinut acest titlu după 31 decembrie 2009 au fost privaţi de acest spor.
Astfel, cadre didactice aflate în situaţii identice, deţinând titlul ştiinţific de doctor, sunt remunerate diferit, în funcţie de data obţinerii titlului.
Referitor la acest aspect, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Suceava au menţionat că în judeţ 79 de profesori deţin titlul ştiinţific de doctor.
„Este un gest firesc şi normal într-o societate democratică, dar nu este şi suficient”
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ salută adoptarea, de Camera Deputaţilor, cameră decizională, a Propunerii legislative pentru completarea Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Prin această propunere se prevede acordarea sporului pentru titlul ştiinţific de doctor pentru personalul plătit din fonduri publice care deţine acest titlul ştiinţific în domeniul în care îşi desfăşoară activitatea.
„Considerăm că numeroasele demersuri întreprinse de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, atât la nivelul Guvernului României, al Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, dar şi la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, pentru înlăturarea discriminării între salariaţii care deţineau titlul ştiinţific de doctor anterior datei de 31 decembrie 2009 şi cei care l-au obţinut după 31 decembrie 2009, i-au sensibilizat pe parlamentari, determinând adoptarea acestei legi. Este un gest firesc şi normal într-o societate democratică, dar nu este şi suficient pentru rezolvarea problemelor în domeniul salarizării bugetarilor”, au transmis reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, federaţie cu peste 9.000 de membri în judeţul Suceava, consideră că Parlamentul României – forul legislativ suprem – are capacitatea de a discuta şi aproba o lege unitară de salarizare pentru personalul plătit din fonduri publice, care să elimine numeroasele inadvertenţe şi dezechilibre existente în salarizare.