Marele dosar de corupţie al DNA care îi priveşte pe procurorul suspendat Dumitru Dîmbu, judecătorul suspendat Bogdan Bărbuţă, fostul primar al municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, judecătorul suspendat Daniela Prandea şi omul de afaceri Constantin Babiuc, aflat în faza de Cameră Preliminară la Curtea de Apel Cluj din octombrie 2014, ar urma să revină, în parte, pe masa procurorilor DNA. Asta pentru că magistraţii de la Curtea de Apel Cluj au decis, după mai bine de un an şi jumătate, că dosarul mai are nevoie de completări. Mai exact, dosarul ar urma să fie retrimis la DNA pentru refacerea urmăririi penale în ceea ce priveşte interceptările ambientale realizate în cadrul anchetei. Decizia face referire la faptul că interceptările ambientale au fost declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională a României. Un amănunt important este că această decizie de retrimitere a dosarului la DNA nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Ancheta în acest dosar a început în iunie 2014, iar acţiunea de la vremea respectivă a procurorilor structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-a soldat cu arestarea preventivă a lui Dumitru Dîmbu, Bogdan Bărbuţă şi Constantin Babiuc.
La acea vreme, la audieri a fost chemat şi primarul din Rădăuţi, numai că procurorii au decis atunci să-l cerceteze în stare de libertate în calitate de suspect. Cu toate că i s-a cerut să nu influenţeze martorii din dosar, Aurel Olărean a încercat să scape de acuzaţiile din dosar şi a vrut să-l şantajeze pe consilierul local Traian Andronachi. Acesta urma să voteze o hotărâre de Consiliu Local prin care primarul era exonerat de tergiversarea unui dosar, iar în schimb Aurel Olărean urma s-o menţină în funcţia de bibliotecar-şef pe soţia lui Andronachi.
Totul a ajuns la urechile procurorilor DNA, care pe 11 septembrie 2014 au venit la Rădăuţi din nou şi l-au ridicat pe Aurel Olărean, iar ulterior cererea de arestare preventivă a fost admisă.
Ulterior, toate persoanele din acest dosar, plus persoana juridică SC Nikodemus Babiuc SRL, au fost trimise în judecată. Pe lângă cei amintiţi mai sus au fost trimişi în judecată avocata Isabela Zorica Vega, fostul şef al Punctului Poliţiei de Frontieră Siret, Mihai Prelipcean, primarul din Marginea, Ioan Onufrei, două pensionare, Silvia Panţîru şi Maria Cociorvan, dar şi două persoane fără nici o ocupaţie, Victoria Ţîcşă şi Alina Ancuţa Solovăstru.
Luni bune, Dîmbu, Olărean, Bărbuţă şi Babiuc au rămas închişi în Penitenciarul Gherla, eliberarea acestora consumându-se în luna mai a anului 2015.
Procurorii DNA a finalizat rechizitoriul în octombrie 2014, de atunci acesta aflându-se la judecătorul de Cameră Preliminară de la Curtea de Apel Cluj. Ce înseamnă asta? Procesul practic nu a început efectiv şi, la cum se prezintă lucrurile, nici nu pare că va intra în linie dreaptă prea repede. Cum dosarul este unul foarte complex, cu mulţi inculpaţi, martori de audiat etc. vor urma cu siguranţă ani de zile de judecată, iar şansele ca dosarul să se întindă pe un interval de timp record sunt mari.
(22 iun 2016, 17:58:01