Ploile torenţiale din intervalul 18-20 iunie au afectat 43 de localităţi din judeţul Suceava, pagubele cele mai importante constând în inundarea a 43de locuinţe, 98 de anexe, 189 de curţi sau grădini şi 11 beciuri. Aşa rezultă din bilanţul realizat de Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, constituit la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava din ziua de sâmbătă, 18 iulie, când în judeţ au început să apară probleme serioase.
Peste 500 de forţe au intervenit în ajutor
269 de pompieri salvatori, cu 107 mijloace de intervenţie (autospeciale, utilaje grele, autocamioane, bărci cu motor şi altele), sprijiniţi de poliţişti, jandarmi, lucrători ai Serviciilor Voluntare şi ai Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi ai altor structuri cu funcţii de sprijin (în total 552 persoane cu 189 mijloace de intervenţie), au intervenit în urma ploilor torenţiale, care au afectat 43 de localităţi din tot judeţul.
După cum am arătat în detaliu în ediţia de ieri a ziarului nostru, sâmbătă, cele mai mari problemeau fost la Horodnic de Jos şi Horodnic de Sus, unde două pârâuri au depăşit cota de inundaţie şi au afectat în jur de 80 de gospodării. Pe 19 iunie, problemele s-au mutat în zona Gura Humorului. O rupere de nori a afectat localităţile Plutoniţa şi Doroteia (oraşul Frasin) şi cartierele Voroneţ şi Bogdăneasa din Gura Humorului. Cele mai mari probleme au fost la Voroneţ, unde a fost necesară evacuarea a zeci de turişti, iar mai multe maşini au fost distruse de viituri.
În afara pagubelor din case şi gospodării, s-au mai inventariat un pod şi 11 podeţe avariate şi un podeţ distrus de viituri. 24 de localităţi au rămas fără energie electrică, cu 160 de puncte de transformare afectate.
Pe parcursul perioadei supuse avertizărilor meteo şi hidrologice, dar şi după terminarea ei, pompierii au acţionat în permanenţă pentru monitorizarea zonelor afectate, salvarea persoanelor, animalelor şi a bunurilor din gospodăriile afectate, precum şi evacuarea apei rezultate în urma inundaţiilor.
Oameni salvaţi dintre ape
Dintre intervenţiile mai grele, una a fost la Horodnic de Jos, în zona denumită „Călugăriţa”, unde pompierii au salvat patru oameni care erau blocaţi în propria gospodărie, înconjuraţi de apă, şi alta la Vicovu de Sus, unde şapte oameni au rămas blocaţi în mijlocul râului Suceava, pe un petec de pământ, după ce căruţa cu care încercau să traverseze apa a fost luată de viitură. Din fericire, nu au fost victime.
Şi duminică seară, când problemele s-au mutat la Gura Humorului, s-a intervenit pentru evacuarea unor persoane care erau cazate la cinci case de vacanţă, în Voroneţ, şi au rămas izolate din cauza unor podeţe avariate. Salvatorii au consolidat trecerile şi au evacuat 30 de persoane. După consolidarea căilor de acces şi în celelalte zone afectate, alţi 58 de turişti au rămas la pensiuni şi nu a mai fost necesară evacuarea lor.
Tot duminică seară, la ora 23:30, s-a intervenit, pe raza oraşului Gura Humorului, pentru deblocarea DN17, care leagă Suceava de Ardeal, deoarece drumul era blocat de aluviuni.
Începând de duminică, comisii mixte s-au deplasat în teren şi, împreună cu autorităţile locale, au început evaluarea pagubelor generate de inundaţii.
Ieri, erau încă în desfăşurare peste 65 de misiuni pentru evacuarea apei şi decolmatarea fântânilor, în gospodăriile din zonele afectate de inundaţii, astfel că situaţia privind evaluarea pagubelor este în continuă evoluţie.