Pensionarul din Dolhasca Theodor Gafiţa, în vârstă de 80 de ani, care a făcut un gest impresionant, oferindu-i poetului Sebastian Remus Crăciun, care suferă de tetrapareză spastică, 5.000 de lei pentru tratamentul de recuperare, i-a mai donat copilului încă 2.000 de lei. Bătrânul ne-a spus că a rămas impresionat de povestea lui Sebi Crăciun, elev în clasa a VI-a la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, care scrie cărţi de poezii pentru a-şi plăti şedinţele de recuperare.
”Eu scriu pentru a merge. Nu pot merge în mâini, cu mâinile scriu, dar n-am să merg nici în picioare dacă oamenii nu-mi cumpără cărţile. În acest volum, <Numărătorul de paşi>, a curs speranţa mea în voi, optimismul meu, gândurile şi nostalgia mea. Sper că v-am convins să-l cumpăraţi”, a spus tânărul poet, la lansarea celui de-al patrulea volum, ”Numărătorul de paşi”. Aceste cuvinte l-au impresionat mult pe Theodor Gafiţa, care a venit la redacţie pentru a dona încă 2.000 de lei pentru Sebi. „Nu mă opresc aici”, ne-a spus bătrânul, care a promis că în următoarea perioadă îi va completa suma de 10.000 de lei (7.000 de lei deja au fost donaţi pentru Sebi), aşa cum a promis la prima întâlnire pe care a avut-o cu mama copilului-poet, Anca Crăciun, şi cu Sebi Crăciun.
„El îşi foloseşte mintea pentru a scrie poezii, munceşte, şi asta m-a impresionat”
„Vreau să îl ajut în continuare pe acest copil. Am citit în ziar despre acest copil şi m-am gândit că ar fi bine să îl ajut şi eu cu ceva. El nu stă cu mâna întinsă, nu cerşeşte, nu fură. El îşi foloseşte mintea pentru a scrie poezii, munceşte, şi asta m-a impresionat. Nu vedeţi câţi trag de noi, pe stradă, să le dăm ceva de pomană? Şi la ţară sunt unii care nu vor să muncească şi aşteaptă totul de-a gata. Acest copil face ceva măreţ şi m-a impresionat până la lacrimi”, ne-a spus pensionarul.
Până acum, Sebi Crăciun a suferit mai multe intervenţii chirurgicale la o clinică din Chişinău şi face în mod permanent terapie de recuperare. Datorită acestui complex terapeutic, a reuşit să se desprindă de scaunul cu rotile şi să meargă pe plan drept. Următoarea etapă este să reuşească să se deplaseze pe plan înclinat sau accidentat. Sebi şi toţi cei care îl cunosc sunt convinşi că va reuşi, pentru că are foarte multă voinţă şi mulţi oameni care îl ajută în continuare.
„Câte cărţi ar fi trebuit să vândă Sebi ca să adune această sumă, de 7.000 de lei?”
,,Freamăt de speranţă”, „To be or not Toby”, „Cu cartea pe carte călcând” şi ”Numărătorul de paşi” sunt cele patru cărţi pe care Sebi le-a lansat până acum, cărţi care îi dau aripi, îl ajută să meargă. Din vânzarea cărţilor, micul poet îşi plăteşte intervenţiile chirurgicale şi recuperările care să-l ajute să meargă. „Astăzi păşesc datorită vouă, celor mulţi, care aţi avut încredere în mine şi mi-aţi cumpărat cărţile. Am atâta inspiraţie încât voi continua să scriu şi să public şi alte cărţi. Nu mă aşteptam la acest gest din partea bunicului Theodor Gafiţa, cum îi spun eu. Îi mulţumesc din tot sufletul. O să ţin legătura cu el şi poate o să ne vizităm. I-am oferit cele patru volume, dar i le voi oferi şi pe următoarele pe care le voi scrie, pentru că m-a ajutat foarte mult şi îi sunt profund îndatorat”, a spus Sebi.
Mama lui Sebi, Anca Crăciun, ne-a spus că „aceşti bani primiţi de la bunicul Theodor Gafiţa ne ajută foarte mult şi nu avem cuvinte suficiente să-i mulţumim. A promis că ne va oferi 10.000 de lei în total, atunci când i-a dat lui Sebi primii 5.000 de lei, şi văd că se ţine de cuvânt. Mi se pare că nu este real, că nu este adevărat. Mă bucur că mai sunt şi astfel de oameni şi mă rog Bunului Dumnezeu să-i dea sănătate şi să se bucure în continuare de viaţă. Este un exemplu pentru noi toţi. Câte cărţi ar fi trebuit să vândă Sebi ca să adune această sumă, de 7.000 de lei? Îi mulţumim bunicului Theodor din tot sufletul”.