Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 iun 2016 - Anul XXI, nr. 143 (6256)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Acuzaţii

Mama bebeluşului mort cu leziuni suspecte spune că medicul de la Rădăuţi a refuzat iniţial să-i facă cezariană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ancheta în care sunt investigate circumstanţele naşterii gemelare, de săptămâna trecută, de la maternitatea din Rădăuţi, când unul dintre bebeluşi a murit, cu leziuni suspecte, iar celălalt este în stare foarte gravă, la Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, se anunţă una complicată.

Părinţii copiilor, Rodica Pîslaru şi Cătălin Olaru, au înţeles foarte clar că naşterea gemenilor lor a fost una dificilă, dar vor să afle dacă o operaţie cezariană efectuată imediat ce mama a ajuns la maternitatea din Rădăuţi ar fi evitat problemele care au dus la moartea fetiţei, a doua zi după naştere, şi i-ar fi dat mai multe şanse băieţelului să se dezvolte normal şi sănătos.

Rodica Pîslaru ne-a declarat că, în data de 15 iunie, a mers la Spitalul Municipal Rădăuţi pentru că nu se simţea bine. Vârsta sarcinii: 30 de săptămâni. Știa, în urma celor patru ecografii făcute în timpul sarcinii, că are gemeni. ”Am mers să-mi facă tratament de menţinere, ceva nu era în ordine. Doctoriţa care s-a ocupat de mine în timpul sarcinii era în concediu şi m-a văzut altă doctoriţă, care era atunci de gardă”, ne-a spus Rodica. După ce a examinat-o, medicul a trimis-o în sala de naşteri.

”N-aveam nici un fel de dureri. I-am spus doamnei doctor că medicul la care am mers în timpul sarcinii a zis că trebuie cezariană, dar a zis că pentru cezariană trebuia să vin dimineaţă”, a afirmat femeia.

Primul copil, un băieţel de 1.310 grame, s-a născut rapid, la ora 17.55. Literatura de specialitate spune că în cazul sarcinilor gemelare fără probleme, al doilea copil vine la scurt timp după primul pentru că există deja dilataţia necesară. În acest caz nu s-a întâmplat aşa. ”După băiat, au vrut să tragă şi fetiţa, dar era de-a curmezişul. După 50 de minute au spus că trebuie să facă cezariană. Mi-au făcut ecografie, apoi anestezie şi m-au tăiat. Nu ştiu ce s-a întâmplat, cum au scos-o de i-au rupt toate coastele şi au adus-o în halul în care era. Au trimis copiii imediat la Suceava, cică la Rădăuţi nu aveau incubatoare speciale, şi m-au pus să semnez că sunt de acord să fie trimişi fără mine”, ne-a declarat Rodica Pîslaru.

 

Fetiţa care a murit avea fracturi costale şi leziuni la nivelul cutiei craniene, prin strivire

Tatăl copiilor, Cătălin Olaru, ne-a spus că el a aflat ce s-a întâmplat de la Rodica, deşi s-a întâlnit cu medicul de caz de două ori în spitalul din Rădăuţi. A doua oară acesta chiar s-a oferit să-i dea bani pentru taxele pe care familia le-a avut de plătit la primărie şi pentru drumul la Suceava. ”S-a purtat ca o doamnă, dar nu mi-a spus absolut nimic. Ne doream copiii, 7 luni Rodica a mers la doctor, am plătit ecografiile, ca să ne asigurăm că totul este bine. Acum fetiţa este moartă, iar băiatul în stare gravă la Suceava”, spune Cătălin.

Fiul lui, Ioan Cătălin, este în grija medicilor de la Neonatologie, în Spitalul de Urgenţă Suceava, în continuare în stare gravă. Un jurist, Traian Halip, a acceptat rugămintea familiei şi l-a botezat, vineri, cu speranţa că se va face bine.

Fetiţa, Ioana Domnica, născută cu o greutate de numai 1.230 de grame, a murit joi în spitalul sucevean şi a fost înmormântată la cimitirul din Marginea, unde locuiesc părinţii.

Când a fost adusă la Suceava, fetiţa avea o serie de leziuni suspecte, care s-ar fi putut produce în timpul manoperelor medicale efectuate la naştere. Este vorba de fracturi costale şi leziuni la nivelul cutiei craniene, prin strivire, care au dus la o hemoragie cerebrală. Poliţia a declanşat o anchetă, medicii legişti urmând să se pronunţe cu privire la cauzele exacte ale decesului. Rezultatele probelor trimise la Institutul de Medicină Legală din Iaşi vor veni în aproximativ patru săptămâni, timp în care legiştii vor analiza toate datele legate de această dramă.

 

Medicul de caz din Rădăuţi s-a confruntat şi anul trecut cu acuzaţii de malpraxis

Este foarte clar că în cazul unor gemeni născuţi la 30 de săptămâni, cu greutate mai mică de 1.500 de grame, prognosticul a fost rezervat şi că, din cauza imaturităţii structurilor pulmonare şi a deficitului de surfactant (o substanţă esenţială în respiraţie), pentru aceşti copii este uneori nevoie de asistarea ventilaţiei imediat după naştere. Asta creşte riscul infecţiilor respiratorii. De asemenea, aceşti copii au risc crescut de probleme digestive, deficite neuromotorii, de văz, auz sau cognitive, paralizii cerebrale. Indicaţia de naştere pe cale naturală sau prin cezariană o dă medicul în funcţie de poziţia copiilor. Literatura medicală arată că dacă primul bebeluş este într-o poziţie pelviană (picioarele, genunchii sau fesele primele) sau unul din gemeni este culcat într-o poziţie transversă (perpendicular pe axa uterului), trebuie făcută operaţie cezariană. La fel, dacă un făt este în prezentaţie cefalică şi al doilea în prezentaţie non-cefalică, dacă feţii au mai puţin de 1500g şi/ sau sarcina este mai mică de 34 de săptămâni.

Ceea ce nu este clar – şi intrăm pe tărâmul speculaţiilor – este pe de o parte, de ce medicul de la Rădăuţi a refuzat iniţial cezariana, iar pe de altă parte, dacă manevrele de extragere a fetiţei, care se pare că s-a întors din poziţie transversală şi a migrat sub coaste, sus, ar fi putut fi efectuate mai puţin brutal. Oricât de fragili ar fi bebeluşii, leziunile de pe corpul fetiţei arată o lipsă totală de delicateţe a celor care au adus-o pe lume.

Mai menţionăm că medicul de caz s-a confruntat şi anul trecut cu acuzaţii de malpraxis, după ce a refuzat să efectueze operaţie cezariană unei gravide cu o stare de sănătate precară şi a lăsat-o să nască pe cale naturală, după 10 ore de travaliu. În timpul naşterii, cordonul ombilical s-a înnodat împiedicând oxigenul să ajungă la făt, ceea ce a dus la moartea acestuia. Părinţii au considerat atunci că dacă medicul ar fi intervenit prompt, prin cezariană, băieţelul lor ar fi trăit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mama bebeluşului mort cu leziuni suspecte spune că medicul de la Rădăuţi a refuzat iniţial să-i facă cezariană.
 Vizualizări articol: 12022 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mama bebeluşului mort cu leziuni suspecte spune că medicul de la Rădăuţi a refuzat iniţial să-i facă cezariană0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(21 iun 2016, 13:31:20
Daca parintii stiu TOT , de ce naiba se mai adreseaza medicilor si nu nasc singuri in bordei ? Se uita pe youtube si rezolva problema ! corpul uman nu e biamveul din curte ,care il pune mecanicul pe tester si spune ca e dusa pompa de injectie ( pana si acolo se dau rateuri la diagnoza ). E un organism super complex si trebuie sa iei decizii cruciale in cateva minute . Unii se screm zile sau saptamani sa ia o decizie banala a unei cumparaturi..
2.   Comment trimis de
(22 iun 2016, 07:27:46
Avem medici la Rădăuţi bine pregătiţi profesional ,cu o experienţă de viaţă apreciată,însă eşecurile sunt peste tot,organismele umane diferă mult de la unul la altul.Acum se fac tratamente personalizate,ştiinţa medicală a evoluat mult,tehnicile se înoiesc,pregătirile de specialitate sunt mereu updaptate,şi totuşi se întâmplă eşecuri.
Suntem un complex încă nedescoperit în totalitate,iar creatorul este singurul care ia ultima decizie.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei