Prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, a anunţat ieri că instituţiile statului şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă acţionează în toate zonele şi localităţile afectate de inundaţiile de sâmbăta şi duminica trecută. Constantin Harasim a declarat că după ploile abundente din ultimele zile s-a dispus realizarea unei monitorizări permanente la iazul de decantare Tărnicioara, de către SC Conversmin SA, ISU Suceava şi SGA Suceava. Harasim a arătat că împreună cu reprezentanţii acestor instituţii s-a deplasat la faţa locului, precizând că în momentul de faţă nu există nici un pericol. „Am fost la iazul de steril de la Tărnicioara, unde s-a făcut o curăţare a gurilor de preluare a apelor de pe versant care subtraversează corpul iazului. Cei de la ISU şi Conversmin SA, dar şi cu cei de la Conbucovina şi Apele Române au curăţat aceste guri de preluare a apelor, fiind scoase nu mai puţin de 5 – 6 tone de crengi şi material lemnos, toate aduse de viitură”, a spus prefectul, care a adăugat că zona a rămas sub monitorizare pentru prevenirea eventualelor probleme.
Pe de altă parte, el a precizat că le-a solicitat tuturor primarilor localităţilor afectate de inundaţii să efectueze lucrările de degajare a cursurilor de apă şi a drumurilor şi căilor de acces de materialele aduse de viituri, iar în zonele în care problemele nu pot fi rezolvate pe plan local să solicite ajutor din partea altor instituţii ale statului.
Constantin Harasim a spus că în cursul zilei de ieri, peste o mie de locuinţe din judeţ nu erau alimentate cu energie electrică, însă echipele de intervenţie se aflau în toate zonele afectate pentru remedierea acestor probleme.
DN 17A şi DN 17 au fost blocate mai multe ore în Vatra Moldoviţei, respectiv Iacobeni, din cauza aluviunilor şi a căderilor de pietre de pe versanţi
De asemenea, Harasim a arătat că drumul naţional 17A a fost blocat în zona Ciumârna – Vatra Moldoviţei timp de mai multe ore. Circulaţia rutieră a fost blocată pe DN 17 A pe o porţiune de circa cinci kilometri, începând de luni dimineaţă, din cauza aluviunilor ajunse pe carosabil, dar şi din cauză că un podeţ de deviere a traficului a fost slăbit de forţa apelor, fiind necesară intervenţia drumarilor pentru refacerea imediată a lui. Traficul rutier pe DN 17 A a fost reluat luni, în jurul orei 15:00, pe un singur fir.
Potrivit prefectului, traficul rutier a fost blocat în noaptea de duminică spre luni, între orele 2:00 şi 5:00, pe DN 17, în zona Haju din comuna Iacobeni, acolo unde carosabilul a fost acoperit de pietrele căzute de pe versanţi.
Prefectul Constantin Harasim a făcut un apel către primarii din localităţile afectate să întocmească şi să trimită imediat rapoartele operative cu pagubele produse la nivelul localităţilor, astfel ca, ulterior, comisiile să se deplaseze pentru evaluarea pagubelor. El a solicitat ca primarii să intervină imediat pentru a veni în ajutorul populaţiei şi să dispună măsuri pentru readucerea în stare de funcţionare a infrastructurii afectate. Constantin Harasim a mai spus că în toate localităţile afectate intervin comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, reprezentanţi ai ISU Suceava şi ai SGA Suceava, iar funcţie de amploarea pagubelor produse sunt pregătiţi să intervină jandarmii şi silvicultorii.
Prefectul ne-a mai declarat că astăzi dimineaţă va avea loc o videoconferinţă cu premierul Dacian Cioloş, la care vor participa toţi membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă.