Doi angajaţi ai E.ON au fost electrocutaţi luni dimineaţă, în timp ce lucrau la depanarea unui transformator dintr-un post de alimentare aflat pe strada Gheorghe Doja. Cei doi bărbaţi, de 33 şi 53 de ani, s-au electrocutat în timp ce acţionau în zona transformatorului din interiorul postului. Locatarii caselor din zonă au observat momentul în care cei doi au fost afectaţi de contactul cu curentul electric şi au sunat la 112, răniţii fiind preluaţi de două ambulanţe şi transportaţi la spital, unde au primit îngrijiri medicale. O echipă a E.ON-ului şi un echipaj de poliţie au sosit imediat la faţa locului, pentru a face cercetări şi a stabili cum s-a petrecut accidentul.
Defecţiunea în punctul de transformare s-a produs în timpul ploii torenţiale din timpul nopţii
Postul de transformare nr. 242 se află în exploatarea şi întreţinerea E.ON Moldova şi este amplasat pe strada Gheorghe Doja, deservind o zonă de case de pe acea stradă. Ploaia torenţială şi fulgerele din timpul furtunii pornite în noaptea de duminică spre luni au afectat postul de transformare, lăsând întreaga zonă fără curent electric începând cu ora 1,00. Locatarii din zonă au semnalat defecţiunea la numărul unic pentru deranjamente al E.ON-ului încă din timpul nopţii, iar la primele ore ale dimineţii o echipă de depanare a ajuns la faţa locului. Dorel Tomaşciuc, un locatar din zonă, ne-a povestit: „Aseară la unu, unu şi ceva, când a fulgerat tare, atunci a trăsnit şi transformatorul şi de atunci nu mai avem curent deloc. Şi au venit dimineaţă băieţii aici, au adus un transformator de schimb, dar l-au luat înapoi că nu era transformatorul defect. În timp ce lucrau, pe unul l-a electrocutat, după care a venit salvarea şi l-a luat. A mers pe picioarele lui la maşină, dar au zis să nu aibă ceva intern. Erau mai mulţi cei care lucrau, dar câţi erau înăuntru nu ştiu.”
Accidentul s-a produs în timp ce muncitorii lucrau la depanarea transformatorului din interiorul postului. Unul dintre locatari a observat ce se întâmplă şi a sunat la 112. Două ambulanţe i-au preluat pe rând pe cei doi angajaţi şi i-au transportat la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava. „Cei doi pacienţi sunt stabili hemodinamic, prezintă arsuri de grad I şi II pe 5 % din suprafaţa corporală prin electrocuţie, unul dintre ei prin contact indirect, celălalt prin arc electric. Din câte am înţeles erau la locul de muncă, ştergeau ceva la un transformator. Unul dintre ei a venit în contact indirect, avea o cârpă umedă în mână, iar celălalt de lângă el a fost afectat de arcul electric. Deocamdată sunt stabili hemodinamic, aşteptăm rezultatul analizelor să vedem dacă sunt ceva modificări şi îi ţinem sub supraveghere”, a declarat Dan Teodorovici, medic specialist urgenţe de la Spitalul Judeţean Suceava.
O anchetă demarată la faţa locului va stabili cum a avut loc accidentul
La faţa locului a ajuns imediat o altă echipă E.ON care a preluat munca de depanare în interiorul punctului de transformare şi un echipaj de poliţie, care a întreprins cercetări privind circumstanţele producerii accidentului. Corneliu Zaiţ, purtătorul de cuvânt al E.ON Moldova, ne-a relatat că: „La nivelul companiei E.ON s-a constituit o comisie care cercetează evenimentul, pentru a fi elucidate cauzele producerii lui. Acesta este considerat un accident de muncă, întrucât are legătură directă cu munca depusă de cei doi în orele de program. În funcţie de numărul de zile de îngrijiri medicale de care vor beneficia cei doi angajaţi, cercetarea evenimentului se va face de către compania angajatoare a celor doi sau de către Inspectoratul Teritorial de Muncă, care a fost deja sesizat în legătură cu producerea evenimentului.” În acelaşi timp poliţiştii au deschis un dosar penal pentru nerespectarea măsurilor legale de sănătate şi securitate în muncă, în cadrul căruia se fac cercetări privind circumstanţele producerii accidentului.
Locatarii din zonă se plâng că defecţiunile dese le afectează aparatura electrocasnică
Locatarii de pe strada Gheorghe Doja spun că punctul de transformare arondat cartierului de case din zonă le creează probleme, din cauza deselor defecţiuni care se produc la transformator. Leontina Botezatu, locatara unei case, este nemulţumită de întreruperile de curent produse mereu în punct: „Nu ştiu ce fac, aici mereu se strică, nu ştiu ce se întâmplă. Defecţiunile sunt dese, destul de dese, de multe ori am dat telefoane la deranjamente. Avem frigiderele, congelatoarele, uitaţi, acum trebuie să arunc toată mâncarea. Vecinul spunea şi el să facem o adresă să se ia măsuri cumva”. Dorel Tomaşciuc are aceleaşi nemulţumiri legate de alimentarea cu energie electrică: „Stăm de astă noapte fără curent şi îndată vom avea 12 ore fără alimentare cu energie electrică. Postul ăsta de transformare alimenta cândva câteva zeci de case, dar acum s-au construit case până sub pădure, sunt poate peste o sută de case alimentate de la el. Poate că o redimensionare a transformatorului ar fi lucrul la care ar trebui să se gândească cei care răspund de distribuţie în cadrul E.ON Moldova”.
Cei doi angajaţi răniţi în urma accidentului din punctul de transformare au fost externaţi luni după-amiază şi urmează tratament la domiciliu.