Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 iun 2016 - Anul XXI, nr. 142 (6255)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

În retragere

Tot mai mulţi profesori refuză să se implice în examenele naţionale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tot mai mulţi profesori suceveni aleg să nu se înscrie pentru posturile de supraveghetori sau corectori la examenele naţionale din acest an, motivele fiind legate de sumele modeste cu care sunt remuneraţi pentru aceste activităţi şi de presiunea creată în jurul examenelor.

„Acest pas în spate al profesorilor nu trebuie considerat un gest de dezinteres. Se exercită o presiune prea mare, mediatică pe de o parte, din partea celor care diriguiesc Inspectoratul Şcolar Suceava pe de altă parte. Supraveghetorii şi corectorii sunt trataţi precum posibili infractori, asta e mentalitatea noastră, în plus modalitatea de plată e cum e”, ne-a declarat un director de liceu din judeţ.

Traian Pădureţ, liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro-Educaţia”, povesteşte faptul că recrutarea personalului necesar pentru examenele naţionale decurge mult mai greu faţă de acum 5-6 ani. Acesta a mai menţionat că reticenţa profesorilor este justificată, în primul rând, de banii puţini pe care-i primesc dascălii.

„Sunt liste în cancelarii unde profesorii pot opta să intre în aceste comisii. Cu ani în urmă erau cozi pentru aceste tabele, era înghesuială. Acum cadrele mai bine evită. Stresul e mare, sumele modice, suspiciuni, acuzaţii”, a spus Pădureţ, menţionând că pentru acest an Ministerul Educaţiei nu a făcut încă precizări referitoare la eventuale creşteri ale cuantumului sumelor primite de supraveghetori şi suplinitori.

În 2015, cadrele didactice care au evaluat lucrările candidaţilor la examenul de bacalaureat au primit câte 5,6 lei pentru fiecare lucrare corectată, sumă impozabilă. La probele orale, cele de evaluare a competenţelor în limba română sau a celor digitale, fiecare evaluator a primit câte 2,8 lei pentru fiecare candidat, în timp ce profesorii de limbi străine au fost remuneraţi cu 4,3 lei pentru fiecare elev. Cei care supraveghează candidaţii în sălile de examen primesc câte 33,6 lei pe zi.

De cealaltă parte, profesorii angrenaţi în examenul de la finele clasei a VIII-a primesc bani mai puţini, aceştia încasând câte 4,3 lei pentru fiecare lucrare corectată. De asemenea, supraveghetorii au fost remuneraţi cu 28,4 lei pe zi. Toate sumele menţionate sunt impozabile.

„Poate fi considerat un semnal pe care vrem să-l transmitem”, a menţionat directorul unui liceu central referitor la adresabilitatea scăzută a cadrelor pentru participarea la examene.

 

Supraveghere video

Fiecare mişcare a profesorilor implicaţi va fi monitorizată video.

Corectarea lucrărilor se face sub supravegherea camerelor video, astfel că profesorii corectori vor fi monitorizaţi începând cu repartizarea lucrărilor şi până la predarea acestora, după notare.

Camere de luat vederi vor monitoriza multiplicarea subiectelor, repartizarea lucrărilor şi toate celelalte etape până la predarea acestora, după notare. De asemenea, vor fi supravegheate şi sălile în care se vor corecta lucrările de la testarea naţională ale absolvenţilor de clasa a opta.

Examenul de bacalaureat a debutat pe 13 iunie cu examenul oral la limba română.

Între 21-24 iunie, absolvenții vor susține proba de evaluare a competențelor digitale, urmată, între 27 iunie – 1 iulie, de proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Probele scrise vor începe pe 4 iulie, după cum urmează: 4 iulie - limba și literatura română, 5 iulie - limba și literatura maternă, 6 iulie - proba obligatorie a profilului, 8 iulie - proba la alegere a profilului.

Evaluarea naţională de la clasa a VIII-a începe luni, 27 iunie, cu proba de limba română, urmând ca pe data de 29 iunie să fie susţinută testarea la matematică. Afişarea rezultatelor se va face pe 1 iulie 2016, până la ora 16.00.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tot mai mulţi profesori refuză să se implice în examenele naţionale.
 Vizualizări articol: 5371 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 3 voturi
Tot mai mulţi profesori refuză să se implice în examenele naţionale3.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei