Distribuirea pachetelor cu ajutoare alimentare de la Uniunea Europeană nu va începe încă, în municipiul Suceava, din cauza numărului insuficient de pachete care vor fi aduse aici, în primă fază.
Şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, a spus că vestea bună este că aceste ajutoare alimentare pentru persoanele din categorii defavorizate vor fi împărţite curând celor îndreptăţiţi, doar că, din cauza numărului prea mic de cutii, nu se va începe distribuţia până când nu se primesc suficiente pentru a fi împărţite măcar câteva zile.
„Primim acum doar 7,56% din numărul de cutii care ar trebui să vină. Cu 1.154 de cutii nu avem cum mulţumi pe cei care vor veni în număr mare acum, la început, în condiţiile în care anii trecuţi s-au dat cam la 500 de persoane pe zi”, a explicat edilul sucevean.
Pentru a putea începe distribuirea ar fi necesare măcar 3.000 de pachete, care ar ajunge 3-4 zile.
„Aşteptăm să ne vină şi alte loturi, le vom depozita la Consuc, unde avem spaţii închiriate, după care ne vom mobiliza să le repartizăm celor care au acest drept”, a menţionat Lungu.
Distribuirea ajutoarelor alimentare de la UE se va face la parterul clădirii Orizont Plaza, la fel ca acum doi ani.
Un pachet cu alimente de la UE conţine 3 kg de făină albă, 3 kg de mălai, 0,8 kg de paste făinoase, 2 kg de zahăr, 2 kg de orez, 1 kg de fasole boabe, o conservă de carne de vită şi 2 conserve de pastă de tomate. Fiecare beneficiar va primi câte două asemenea cutii, fiecare cântărind 16,1 kg.
Au dreptul la pachete cu alimente familiile şi persoanele singure beneficiare de venit minim garantat; familiile beneficiare de alocaţie complementară; şomerii cu o indemnizaţie de până la 450 de lei; pensionarii cu o pensie sub 450 de lei; beneficiarii indemnizaţiei sociale pentru pensionari, al căror venit este sub 450 de lei pe lună; persoanele cu handicap grav, adulţi şi copii; persoanele beneficiare ale prevederilor legilor speciale.
În cazul în care există persoane care nu se regăsesc în rândurile beneficiarilor conform actului normativ amintit, primăriile pot întocmi liste suplimentare de acordare a ajutoarelor în produse alimentare, solicitanţii trebuind să facă dovada, cu documente justificative, că pot primi ajutoarele, potrivit legii.