joi, 16 iun 2016 - Anul XXI, nr. 140 (6253)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lipsa educaţiei rutiere

De ce mor pe drumurile din Suceava cei mai mulţi oameni din România: multe accidente stupide şi pietoni inconştienţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Statisticile întocmite la nivel naţional arată că în judeţul Suceava s-au înregistrat, atât anul trecut, cât şi în prima parte a acestui an, cele mai multe persoane decedate în accidente rutiere. Chiar dacă în alte judeţe se înregistrează mai multe accidente rutiere grave, totuşi, în ceea ce priveşte cea mai gravă consecinţă, decesul, Suceava este pe primul loc.

Conducerea Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava a realizat o analiză amănunţită a accidentelor mortale petrecute de la începutul acestui an, iar câteva din concluziile importante care se trag este că multe tragedii rutiere au fost atipice şi multe din persoanele care au decedat nu erau în maşini: 14 din totalul celor 37 de decedaţi în accidentele de la începutul acestui an sunt pietoni, biciclişti şi mopedişti care, prin erorile pe care le-au comis, au provocat accidentele în care ei au decedat.

 

Mai puţine accidente, dar mai mulţi morţi

Comisarul-şef Sorin Gabriel Ursachi, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, ne-a declarat că, în primele cinci luni ale anului 2016, pe reţeaua de drumuri publice din judeţ s-au înregistrat 98 de accidente rutiere grave, cu 6 mai puţine decât în aceeaşi perioadă a lui 2015. Deşi mai puţine, în accidente au murit 37 de oameni, cu 4 mai mulţi decât în primele cinci luni ale anului 2015. În ceea ce priveşte răniţii, s-au înregistrat 71 de persoane vătămate corporal grav şi 46 rănite uşor. La răniţi grav sunt cu 15 victime mai puţine decât anul trecut, iar la răniţi uşor cu 7 mai puţine. Aşadar, scăderi pe toate liniile, mai puţin la numărul de persoane decedate.

 

Pietonii, bicicliştii şi mopediştii, victimele de serviciu

Analiza detaliată arată de ce numărul de decedaţi este atât de mare.

În primul rând, indisciplina pietonilor a dus la opt accidente mortale. În şapte dintre aceste accidente vina pentru tragedii le-a aparţinut exclusiv pietonilor care au traversat neregulamentar, fără a se asigura, de multe ori ţâşnind în faţa maşinilor.

Indisciplina pietonilor este a doua cauză a accidentelor mortale din judeţ, după neadaptarea vitezei la condiţiile de drum de către conducătorii auto (34% din totalul accidentelor mortale).

A treia cauză a accidentelor mortale este legată de biciclişti. Trei biciclişti au murit în primele cinci luni ale anului, după ce au comis erori în trafic. La aceştia se mai adaugă încă trei mopedişti decedaţi în accidente rutiere.

Cumulat, 14 din totalul celor 37 de decedaţi în accidentele de la începutul acestui an sunt pietoni, biciclişti şi mopedişti.  Circa 37% din total.

 

Multe accidente ţin de lipsa unei minime educaţii rutiere

Şi mai interesant este cum s-au produs aceste accidente.

În cele mai multe cazuri e vorba de vârstnici sau copii care au traversat în mod inexplicabil, prin faţa unor maşini. Referitor la mopedişti şi biciclişti, cei mai mulţi au murit fără a avea contact cu vreun autoturism, după ce au pierdut controlul asupra direcţiei ori pur şi simplu au căzut de pe vehicule. Iar statisticile demonstrează că aceste accidente nu sunt întotdeauna uşoare, ci pot avea şi consecinţe grave.

Comisarul-şef Ursachi a subliniat că din analiza efectuată rezultă că aproape jumătate din accidentele mortale au cauze greu sau imposibil de prevenit.

“Sunt chestiuni care ţin de o minimă educaţie rutieră, iar această educaţie nu se poate schimba, din păcate, pe termen scurt”, a declarat ofiţerul.

 

Acţiuni de control aproape zilnice, în ciuda crizei de oameni la Poliţia Rutieră

El a subliniat că asta nu înseamnă că poliţiştii rutieri nu ies la controale rutiere în trafic, în special pentru combaterea vitezei sau a depăşirilor neregulamentare.

„Poliţistul trebuie să fie în teren. Avem acţiuni de control aproape zilnic, sunt doar două-trei zile într-o lună în care nu avem vreo acţiune. Din păcate, ne confruntăm şi cu o criză de personal, însă asta nu înseamnă că avem vreo scuză”, a declarat şeful Serviciului Rutier Suceava. El le-a cerut poliţiştilor să fie poliţişti chiar şi în timpul liber, în sensul de a avertiza orice participant la trafic atunci când greşeşte.

“Cred că este importantă şi această latură preventivă”, a precizat ofiţerul.

Un amănunt important este că judeţul Suceava are cea mai întinsă reţea de drumuri naţionale şi judeţene din România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce mor pe drumurile din Suceava cei mai mulţi oameni din România: multe accidente stupide şi pietoni inconştienţi.
 Vizualizări articol: 10897 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
De ce mor pe drumurile din Suceava cei mai mulţi oameni din România: multe accidente stupide şi pietoni inconştienţi4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   In Jud.Sucava, sa fii beat la volan, e o placere! trimis de
(16 iun 2016, 15:19:28

Politistii care prind asemenea indivizi ar trebui neaparat sa fie recompensati. Se stie ca principala cauza a accidentelor mortale este urcarea la volan in stare de ebrietate.
Fiecare viitor sofer invata, de la prima lectie, ca n-are voie sa urce baut la volan!
Conducatorii auto stiu ca nu le este permis sa conduca sub influienta bauturilor alcoolice! De ce, totusi !?

Daca ai baut, pune pe altcineva sa conduca. Daca vrei sa bei, sau ai baut, du-te cu taxi-ul. Daca vrei sa bei, gandeste-te la ceilalti pe care urmeaza sa-i omori.

2.   Scoala trimis de
(17 iun 2016, 10:16:05
Nimeni nu invata copii cum sa traverseze strada.E mai usor sa puna lacatul pe poarta.
3.   E la moda sa circule fara permis si beti trimis de
(19 iun 2016, 10:05:52
In Campulung Moldovenesc este la moda sa se circule cu permisul suspendat din cauza vitezei si alcoolului sfidandu-i pe restul participantilor la trafic, iar politia rutiera nu face nimic, nici macar nu ii urmaresc pe cei in cauza. Asa circula nestingherit de vreo trei saptamani un tip cu un ford focus gri metalizat cu numerul de inmatriculare SV 63 ARC.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei