Imagini care arată barbaria unor indivizi la adresa mediului înconjurător au fost surprinse pe traseul turistic Moara Dracului – Popii Rarăului. Muncitorii unei firme care se ocupă cu exploatările forestiere au făcut prăpăd pe cel puţin un drum forestier, care întâmplător se suprapune şi cu traseul turistic amintit. În ciuda ploilor abundente din ultima perioadă, muncitorii au intrat în pădure şi au tăiat arbori, iar utilajele pe care le-au folosit, cel mai probabil TAF-urile, au lăsat urme adânci şi care vor necesita ani întregi pentru a fi şterse.
Din câte se pare, cei care au comis acest adevărat dezastru ecologic sunt unii şi aceiaşi muncitori ai firmei care a tăiat ilegal arbori pe un versant al Rarăului, în zona Pârâul Alb. Nu ar fi exclus ca şi aceste exploatări să fie ilegale, motiv pentru care aşteptăm o implicare rapidă şi totală a celor de la Direcţia Silvică Suceava nu doar pentru clarificarea şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi, ci şi pentru stoparea jafului sistematic din pădurile Bucovinei.
Ca urmare a exploatării haotice a pădurii, o parte din marcajele existente pe traseul Moara Dracului – Popii Rarăului au fost distruse, iar reprezentanţii Serviciului Salvamont Suceava ajutaţi de voluntari au refăcut ceea ce s-a distrus.
Voicu Raia, şeful Serviciului Salvamont Suceava, şi-a exprimat indignarea pentru ceea ce se petrece şi speră ca mai devreme sau mai târziu situaţia să intre în normalitate.
Pentru că drumul forestier s-a transformat într-o mlaştină noroioasă, un crater săpat în mijlocul pădurii, salvamontiştii le recomandă turiştilor să nu parcurgă acest traseu în condiţii de ploaie.
„Dacă vremea este instabilă cu precipitații, nu recomandăm abordarea traseelor marcate cu cruce roșie, respectiv Moara Dracului – Rarău și a traseului marcat cu cruce galbenă, respectiv Izvorul Alb (Valea Limpedea) – Rarău din cauză că au fost făcute pe poteca turistică drumuri forestiere cu buldozerul în vederea exploatării de material lemnos. Traseele au fost reamenajate după distrugerea potecii, dar facem apel către cei care exploatează parcele forestiere să încerce totuși să lase intactă poteca turistică. Același lucru s-a întâmplat și pe traseul marcat cu triunghi roșu, pe Rusca II - Poiana Prislop, în masivul Bistriței”, a explicat Voicu Raia.
Măcelul de pe Rarău, surprins şi în imagini
În urma anchetei care a avut loc după difuzarea pe internet a unui filmuleţ cu tăierile ilegale de arbori din zona Pârâul Alb, Direcţia Silvică Suceava a luat măsuri drastice împotriva propriilor angajaţi, găsiţi vinovaţi că au permis aceste exploatări fără a interveni.
Controlul de fond în regim de urgenţă derulat în Cantonul Silvic nr. 3 Limpedele, Districtul Silvic nr. 1 Câmpulung, din cadrul Ocolului Silvic Pojorâta, s-a lăsat cu concedierea pădurarului responsabil de paza şi administrarea respectivei suprafeţe de pădure, Cristinel Vasile Frâncu, şi schimbarea din funcţie a responsabilului cu activitatea de pază şi protecţie a pădurilor, tehnicianul Gavril Babici. De asemenea, şeful Ocolului Silvic Pojorâta, ing. Ştefan - Florin Irimescu, a rămas şi el fără serviciu, după ce i s-a desfăcut contractul de muncă la finele săptămânii trecute, în vreme ce şeful de district, tehnicianul Ion Crăciunaş, a fost schimbat din funcţie.
În imaginile video se vede clar cum arborii sunt tăiaţi sau chiar scoşi cu totul din pământ, cu ajutorul unui excavator, rădăcinile acestora fiind excavate şi ascunse, pentru a nu exista dovezi ale activităţilor infracţionale. Imaginile au fost captate de câţiva localnici, care au străbătut pădurile timp de câteva săptămâni, filmând tot ce li se părea în neregulă.
Din primele informaţii rezultă că o firmă care desfăşura lucrări de exploatare într-o partidă autorizată legal, cu ocazia reamenajării unei căi de colectare a materialului lemnos a doborât şi exploatat, fără drept, arbori situaţi de-a lungul şi în imediata vecinătate a căii de colectare.
(16 iun 2016, 14:56:09
astept sa vad ca luati camera in amna si faceti reportaje mai ample, luati exemplu de la CATALIN TOLONTAN !!!