Cantităţile mari de precipitaţii căzute în ultima perioadă de timp au revigorat toate culturile agricole, după o perioadă de secetă îndelungată, începută de anul trecut şi continuată şi pe perioada iernii. Ideal pentru agricultură ar fi ca de acum încolo să urmeze o perioadă cu zile calde.
Dumitru Bodea, directorul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Suceava, a declarat că, fără îndoială, cantităţile importante de ploi căzute sunt benefice pentru toate culturile, însă, pe de altă parte, sunt create condiţii pentru manifestarea bolilor pe fondul umidităţii excesive.
„Când condiţiile meteo vor permite trebuie intrat urgent în câmp cu tratamente fitosanitare la culturile de cereale păioase, pentru combaterea bolilor la spic, iar în culturile de cartof se va interveni urgent pentru combaterea manei”, a declarat Dumitru Bodea.
Trecând peste necesitatea intervenirii cu aceste tratamente, care oricum se fac de regulă în fiecare an, ploaia a salvat toate culturile agricole, care, până în prima parte a lunii mai, erau suferinde din cauza secetei.
„Această perioadă este cea a consumului maxim pentru plante, acestea au nevoie de multă apă, iar cantităţile de precipitaţii au căzut la momentul cel mai prielnic”, a mai explicat specialistul de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Suceava.
El a arătat că din măsurătorile efectuate în zonele limitrofe municipiului Suceava rezultă că în luna mai au căzut 115 litri de apă pe metrul pătrat, faţă de media multianuală de 80 de l/mp. În iunie, deşi suntem la jumătate lunii, au căzut deja încă 80 de l/mp.
Sunt aşadar condiţii prielnice pentru un an cu producţii foarte bune în agricultură.
Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Suceava administrează în acest an 750 de hectare de teren arabil, 50% fiind cultivat cu cereale păioase, 20% cu rapiţă, după care urmează floarea soarelui şi soia. Tradiţionalul cartof al staţiunii a ajuns să fie cultivat doar pe 5 hectare de teren şi numai pentru activitatea de cercetare.
Staţiunea a cultivat în toamna anului trecut nu mai puţin de 136 de hectare de teren cu rapiţă, deşi rapiţa însămânţată în toamna lui 2014 a fost compromisă în totalitate de secetă. Rapiţa cultivată în toamna anului trecut urmează a fi recoltată în vara acestui an, cu perspectivele unor producţii bune, având în vedere ploile căzute în ultima perioadă de timp. Staţiunea a decis să cultive din nou rapiţă datorită posibilităţii reale de a obţine profit.