Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 iun 2016 - Anul XXI, nr. 139 (6252)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Recompensă

Copii din Bahna Arini şi Bogata, provenind din familii foarte sărace, trimişi în excursie de Fundaţia FARA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Copii din localitatea Bahna Arini, comuna Preuteşti, şi Bogata, comuna Baia, provenind din familii foarte sărace, cu mulţi membri, care locuiesc în căsuţe dărăpănate, fără curent electric, fără o sobă corespunzătoare, copii care sunt în prag de abandon şcolar, au fost trimişi în excursie la Bucureşti de Fundaţia FARA, alături de alţi copii nevoiaşi din ţară.

Una dintre fetiţele care au fost în excursie provine dintr-o familie cu opt copii din localitatea Bahna Arini. Familia ei, formată din zece persoane, părinţii, care au o relaţie de concubinaj, şi cei opt copii, trăieşte din alocaţia minorilor. Unul dintre fraţi suferă de handicap mintal sever, iar FARA a obţinut, după expertizarea medicală a minorului de comisia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, o pensie de handicap pentru copil şi pensie de însoţitor pentru mamă. Familia a primit anul trecut sprijin pentru renovarea căsuţei, intrând în rândul celor 14 familii nevoiaşe din Bahna Arini ajutate de FARA să aibă un acoperiş deasupra capului. Eleva din clasa a V-a de la şcoala din Preuteşti a beneficiat de o excursie la Bucureşti, alături de alţi 39 de elevi din judeţul Suceava (19 copii cu vârste cuprinse între 8 şi 13 ani, din Bahna Arini, şi 21 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani, din Baia).

 

Program de prevenire a abandonului şcolar

Printre beneficiarii acestei excursii s-a aflat şi o elevă din clasa a II-a de la Şcoala Gimnazială Bogata, comuna Baia. În 2013, când cei de la FARA au cunoscut-o pe fetiţă, aceasta locuia într-o locuinţă mică, compusă dintr-o singură cameră, fără electricitate, aflată într-un stadiu avansat de degradare. În această căsuţă trăiau doi adulţi şi trei copii. Fără o sobă corespunzătoare şi fără bani pentru a cumpăra lemne de foc, familia se încălzea punând pe foc gunoaie care emanau gaze toxice, existând mereu pericolul unor intoxicaţii şi îmbolnăviri ale căilor respiratorii. Singurul venit stabil al familiei era alocaţia de stat a copiilor, la care se mai adăugau sume provenite din cerşit şi din munci sezoniere prestate de părinţi. Fetiţa cu ochii migdalaţi, în care părinţii vedeau, în viitor, un ajutor permanent în gospodărie, nu mergea la grădiniţă chiar dacă avea vârsta adecvată, educaţia ei nereprezentând o prioritate pentru familie.

Iohanna Purdea, specialist PR - Fundaţia FARA, ne-a spus că, „în 2013, minora a intrat în programul de prevenire a abandonului şcolar al Fundaţiei FARA. Fetiţa nu a frecventat grădiniţa, iar odată cu înscrierea la şcoală, în anul pregătitor, a fost lăsată în grija bunicilor materni, din acelaşi sat, deoarece în familie a apărut un nou bebeluş. Cu sprijinul fundaţiei, fetiţa a fost monitorizată atent, a primit haine, încălţăminte şi rechizite şcolare, sprijin educaţional şi o masă caldă pe zi. În trei ani, cu sprijinul bunicilor care deşi nu ştiau multă carte au înţeles importanţa educaţiei, al învăţătorilor din cadrul şcolii şi al învăţătorului FARA, fetița a devenit dintr-un copil dezinteresat, un copil cu calificative bune. Rezultatele nu sunt spectaculoase, dar dăruirea şi pasiunea pentru depăşirea propriei condiţii au făcut-o specială”.

Reprezentanta FARA a completat că fetiţa a învăţat să scrie, să citească, să fie activă, să participe cu entuziasm la concursurile şcolare şi să-şi construiască caracterul pozitiv. A înţeles că trebuie să fie îngrijită, respectuoasă, atentă la cei din jur, să acorde sprijin şi ajutor la nevoie, astfel se justifică prezenţa ei permanentă în mijlocul evenimentelor importante organizate de şcoală şi de FARA.

Excursia celor 60 de copii din Suceava şi Ilfov la Bucureşti a marcat 25 de ani de activitate FARA. O parte dintre copiii care au participat la excursie sunt incluşi în programul de prevenire a abandonului şcolar al Fundaţiei FARA şi provin din localităţile sucevene Baia şi Bahna Arini, iar o altă parte sunt de la casele „Sf. Nicolae” din Suceava şi „Sf. Gabriel” din Popeşti-Leordeni.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copii din Bahna Arini şi Bogata, provenind din familii foarte sărace, trimişi în excursie de Fundaţia FARA.
 Vizualizări articol: 3303 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Copii din Bahna Arini şi Bogata, provenind din familii foarte sărace, trimişi în excursie de Fundaţia FARA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei