Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 iun 2016 - Anul XXI, nr. 139 (6252)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ultima şedinţă de CL

Contorizarea termoficării la nivel de branşament a tuturor blocurilor din Suceava, blocată a doua oară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Proiectul de „contorizare a energiei termice a branşamentelor de încălzire şi apă caldă menajeră la nivel de scară de bloc”, în municipiul Suceava, a fost blocat, a doua oară, în Consiliul Local Suceava. Proiectul, retras de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din luna mai, adică în perioada de foc a campaniei electorale, din cauza discuţiilor declanşate, a fost repus în discuţie în ultima şedinţă a deliberativului local din mandatul 2012 – 2016, care a avut loc ieri.

În baza acestui proiect de hotărâre, urmau să fie demarate lucrările de înlocuire a 1.700 de contoare de energie termică - încălzire, 3.395 filtre de impurităţi, 8.490 de robineţi de izolare, precum şi 1.695 de contoare de energie termică pentru apă caldă menajeră.

Investiţia era eşalonată pe o perioadă de trei ani, fiecare dintre etapele de implementare urmând să fie licitate separat.

Valoarea totală a investiţiei este de 23 de milioane de lei, din care nouă milioane lei reprezintă costurile de construcţie plus montaj.

„Conform Legii energiei 325/2006, achiziţionarea şi montarea grupurilor de măsurare a energiei termice, în vederea contorizării la nivel de branşament termic, revine autorităţilor publice locale. Noi, ca primărie, suntem obligaţi să suportăm plata acestor contoare, la fel ca şi lucrările de montare a lor, care sunt lucrări de investiţii”, a spus primarul Ion Lungu, iniţiatorul proiectului, oferind lămuriri celor care au avut de obiectat la şedinţa anterioară.

Numai că deşi nimeni nu a avut ceva de comentat, de obiectat, la vot, proiectul nu a fost adoptat.

Fiind un proiect care vizează patrimoniul municipalităţii, era necesar să fie votat favorabil de două treimi din numărul total de consilieri locali, adică 16 voturi din 23. Numai că, din cei 18 consilieri locali prezenţi la şedinţă, doar 13 au votat "pentru", cei din PSD optând pentru „abţinere”, care se contabilizează drept un vot negativ.

„Îmi pare rău că în şedinţa de astăzi (n.r. ieri) nu a trecut acel proiect cu contorizarea, care intră în atribuţiile autorităţii locale. Vrem să ne asigurăm că sucevenii plătesc ceea ce consumă, la nivel de scară de bloc. Voi face din nou acest demers, în noul Consiliu Local, voi avea discuţii cu toate grupurile de consilieri şi sper ca în prima şedinţă să treacă acest proiect, de care depinde şi alocarea finanţărilor de la Guvern”, a spus la finele şedinţei primarul Ion Lungu, care a precizat că va merge curând la Bucureşti, pentru a discuta de alocarea acestor fonduri, astfel încât repartizarea să nu se facă prea târziu, la final de an, când nu mai pot fi folosite. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Contorizarea termoficării la nivel de branşament a tuturor blocurilor din Suceava, blocată a doua oară.
 Vizualizări articol: 2669 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Contorizarea termoficării la nivel de branşament a tuturor blocurilor din Suceava, blocată a doua oară0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(15 iun 2016, 11:24:19
Primarul Lungu trebuia sa aiba mare grija ca producatorul de energie electrica si termica, transportatorul si distribuitorul de energie termica din Suceava – SC TERMICA SA – sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si in faliment. Cu regret, putem spune ca problema termoficarii in Suceava a depasit cu mult competenta edilului si a actualilor consilieri locali. Greselile mari privind distrugerea SC TERMICA le-au facut primaria, in frunte cu primarul Lungu, consilierii locali, AGA, comitetele directoare de la SC TERMICA, marii directori generali ( Placinta, Gemanari ) si consilierii lor, directori de marketing, economici si de termoficare de la SC TERMICA, cu totii avand centrale de apartament in vilele luxoase, marete realizari de pe urma salariilor mari si care ne mai tineau si lectii cu privire la termoficarea centralizata a Sucevei. Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat la SC TERMICA in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, proiectat, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential, repet, CONCURENTIAL, cu CONTORIZARE INDIVIDUALA PE APARTAMENT, nu cu schimbari de contoare la scara de bloc din 10 in 10 ani cum se vrea acum, are mari avantaje tehnico – economice. Niciunul dintre responsabilii - mereu iresponsabili -, care considera ca si-au facut datoria in termoficarea Sucevei nu fac decat sa-si dovedeasca incapacitatea si lipsa de eficienta. Imbuibarea le-a intunecat mintea si le-a anihilat ratiunea.
2.   Comentariu trimis de
(15 iun 2016, 11:25:13
Pacat ca s-au platit cu bani grei studii cu privire la eficientizarea sistemului de termoficare din Suceava. Greselile si lipsa de viziune pe termen lung ale primariei si ale celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani si-au spus cuvantul. Pacat ca noua centrala Bioenergy, unde au fost incurcati sa investeasca cei de la Adrem Invest Bucuresti – „bijuteria ” edilului, nu are autonomia necesara si instalatiile de transport a energiei termice, ca de produs la gard e usor, ea fiind amenintata sa ramana fara consumatori de energie termica, ci doar ca un minuscul producator de energie electrica, fara cogenerare, pe lemne carate din 4 judete cu camioane, cu distrugerea padurilor si drumurilor nationale si ingreunarea circulatiei rutiere. Termica a avut personal foarte competent, dar acolo a condus/consiliat un grup care au fost interesati doar de propriile averi si rezultatele s-au vazut: incalzirea orasului, problema vitala a locuitorilor Sucevei este aproape zilnic subiect de discutie si pe rolul instantelor de judecata.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei