Alianța Sindicatelor din Învăţământ (ASI) Suceava, structură la care sunt afiliaţi peste 9.000 de angajaţi din şcolile din judeţ, organizează un referendum în rândul membrilor săi cu privire la neparticiparea la examenele naționale.
Giani Leonte, liderul ASI Suceava, a precizat că „joi am declanşat procedura. Colegii îşi vor exprima opţiunea <Da> sau <Nu>, într-un tabel, cu semnătură. Participă la referendum atât profesori, cât şi personal auxiliar şi nedidactic. Vizate sunt probele evaluării de la clasa a VIII-a, iar dacă reuşim să declanşăm această formă de protest la evaluarea naţională, nu cred că se va ajunge să procedăm la fel şi la probele scrise de la bacalaureat”.
Leonte le-a mai transmis oamenilor şcolii să-şi asume semnătura, menţionând totodată că Ordonanţa privind salarizarea în sistemul bugetar nu asigură nici o creştere salarială mai devreme de 2018. Centralizarea semnăturilor membrilor de sindicat va fi finalizată miercuri.
De asemenea, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), structură la care este afiliată ASI, este de părere că Ordonanța aprobată în ședința de Guvern de pe 8 iunie 2016, privind salarizarea în sistemul bugetar, e o dovadă clară că educația e menținută la periferia sistemului bugetar din România. „Această ordonanță e o lovitură la unitatea angajaților din sistemul de învățământ și la solidaritatea sindicală în special. <Mărirea> care ni se propune este de fapt o corecție, beneficiarii cei mai vizibili fiind debutanții și cei cu vechime mică, lucru care face o discriminare între tineri și cei vârstnici. Cei care au împlinit 40 ani de vechime vor primi o corecție de 1,5%, aplicată în două tranșe, ultima la 1 decembrie 2018. Practic, această ordonanță ne asigură de faptul că nu vom avea nici o creștere salarială mai devreme de anul 2018”, se arată într-o informare a FSLI.
FSLI mai explică faptul că o altă nedreptate constă în faptul că personalul nedidactic nu beneficiază de nici o corecție salarială.
„Numai o acțiune în forță, care să ne reunească pe toți și ale cărei efecte să fie percepute de guvernanți ca foarte serioase, ar mai putea crea premisele unei regândiri a sistemului de salarizare, care să demonstreze că domeniul Educaţiei este, și în fapt, o prioritate naţională. Neimplicarea la examenele naționale nu poate atrage sancțiuni disciplinare, chiar dacă există un acord inițial în acest sens”, se mai arată în comunicatul FSLI.