Echipa Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi, formată din elevii Andreea Gînga, Alexandru Balan şi Maria Andronic, coordonaţi de profesoara Angelica Popovici, a reuşit să obţină locul III la faza naţională a Concursului naţional „Tinerii Dezbat”, ediţia a VII-a, desfăşurat,la sfârşitul săptămânii trecute, la Zalău. Concursul naţional „Tinerii Dezbat” reprezintă un exerciţiu valoros pentru educarea elevilor de liceu în spiritul dialogului democratic şi al gândirii critice, pentru dezvoltarea competenţelor civice ale viitorilor cetăţeni prin intermediul unui „sport extrem” – dezbaterile educaţionale.
În urma celor patru runde preliminare şi a rundelor eliminatorii (optimi şi sferturi de finală), echipa colegiului rădăuţean s-a clasat pe locul al III-lea, alături de echipa Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea. Trofeul competiţiei a revenit echipajului de la Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti, locul secund fiind atribuit echipajului de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” din Oradea.
„Tinerii Dezbat” este cea mai mare competiţie de dezbateri educaţionale din România organizată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS), în colaborare cu Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR). Supranumită pe bună dreptate „Olimpiada dezbaterilor”, competiţia beneficiază de susţinerea unor parteneri instituţionali valoroşi precum Romanian-American Foundation, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi UNICEF, interesaţi de promovarea valorilor democratice şi a cetăţeniei active prin intermediul dezbaterilor argumentate. Temele propuse pentru această ediţie au avut în vedere importanţa educaţiei civice pentru elevii de liceu, drepturile copilului şi problema toleranţei zero faţă de discriminare în mediul şcolar. Etapa naţională din acest an a reunit peste o sută de elevi, 60 de profesori pasionaţi de virtuţile discursului argumentat, în calitate de instructori-coordonatori de echipaj sau membri ai comisiei centrale, 20 de voluntari, alături de reprezentanţi ai MECS şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj. La startul competiţiei s-au aliniat 35 de echipe promovate în urma etapei regionale, reprezentând licee şi colegii recunoscute din ţară.