Un avertisment serios în privinţa riscului afecţiunilor cardio-circulatorii este transmis de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, în condiţiile în care datele statistice în privinţa sănătăţii populaţiei judeţului sunt îngrijorătoare.
Conform informaţiilor furnizate de conducerea DSP Suceava, la sfârşitul anului trecut în evidenţele medicilor se aflau 80.893 de oameni care suferă de boli hipertensive, adică 11,24% din populaţia judeţului. Defalcat, cu cardiopatie ischemică sunt 40.385 de cazuri, cord pulmonar cronic - 1.351 de cazuri, boli cerebro-vasculare – 9.332 de cazuri. Cu afecţiuni asociate, cele mai multe cazuri sunt cu diabet zaharat – 24.791 de cazuri, adică 3,56% din populaţia judeţului, urmate de obezitate – 12.738 de cazuri, adică 1,91%.
Numărul bolnavilor cu hipertensiune creşte, cel al medicilor cardiologi scade
La cazuri noi înregistrate în 2015, hipertensiunea (HTA) se menţine pe primul loc, cu 5.223 de cazuri noi, din care 3.125 în mediu urban şi 2.098 în rural. Urmează cardiopatia ischemică – 2.410 cazuri noi, bolile cerebro-vasculare – 1.155 şi diabet – 2.014 cazuri noi.
Bolile aparatului cardio-circulator sunt principala cauză de deces în judeţul Suceava. Cifrele înregistrate de DSP arată că din totalul de 6.095 de decese care au fost în judeţ în anul 2015, 4.907 au fost din cauza bolilor aparatului cardio-circulator (81%): HTA - 421 de decese, infarct miocardic acut - 543, alte forme de cardiopatie ischemică - 1.118 decese, boli cerebro-vasculare - 1.326, cord pulmonar cronic – 126 de decese.
Evidenţa arată ca fiind mai mult decât necesară campania derulată pentru o perioadă de cinci ani, 2013-2018, de Liga Internaţională pentru Hipertensiune (World Hypertension League), cu tema ”Cunoaşteţi-vă valorile presiunii arteriale!”, pentru creşterea gradului de conştientizare privind hipertensiunea arterială în rândul tuturor populaţiilor lumii.
Despre sensibilizarea oamenilor despre riscurile HTA şi încurajarea metodelor de diagnosticare precoce şi prevenire a acestei maladii şi a complicaţiilor acesteia este, din păcate, mai uşor de scris în pliante şi în presă decât de realizat practic, în condiţiile în care numărul de medici cardiologi din judeţ scade constant. Bolnavul este depistat poate de medicul de familie cu HTA, dar programările la cardiolog în ambulatoriile de specialitate se fac de pe o lună pe alta, un cardiolog având dreptul să acorde doar 19 consultaţii gratuite şi EKG-uri pe zi. În spital, bolnavul ajunge de regulă într-o stare avansată a bolii.
În municipiul Suceava sunt nouă cardiologi, dintre care în Policlinica Areni lucrează doar unul. În Fălticeni, Gura Humorului şi Solca nu există cardiolog, iar la Câmpulung Moldovenesc un singur medic are această specialitate. Practic, mai mult de jumătate din judeţ este deservită de cei nouă cardiologi din municipiul Suceava, din spital, policlinică şi cabinete private.