5.252 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru a susţine probele examenului de bacalaureat, sesiunea din vară, 554 dintre aceştia fiind absolvenţi ai promoţiilor anterioare.
Astfel, din promoţia 2016, doar 4.698 de elevi vor participa la probele examenului.
Menţionăm că în acest an şcolar, în judeţul Suceava erau înscrişi în clasele a XII-a şi a XIII-a peste 6.200 de elevi, ceea ce înseamnă că peste 1.500 de absolvenţi spun „pas” examenului de bacalaureat din această vară.
Examenul de bacalaureat va debuta luni, 13 iunie, cu examenul oral la limba română.
Între 21-24 iunie, absolvenţii vor susţine proba de evaluare a competenţelor digitale, urmată, între 27 iunie – 1 iulie, de proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
Probele scrise vor începe după cum urmează: 4 iulie - Limba şi literatura română, 5 iulie - Limba şi literatura maternă, 6 iulie - Proba obligatorie a profilului, 8 iulie - proba la alegere a profilului.
Rezultatele vor fi afişate pe 12 iulie. În aceeaşi zi, cei nemulţumiţi de rezultate vor putea depune contestaţii, iar notele finale vor fi afişate pe 16 iulie.
Proba de luni
La proba de luni a examenului, de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, elevii vor extrage un bilet pe care vor găsi un text la prima vedere pe care vor trebui să-l citească cu voce tare, pentru ca mai apoi să răspundă unor întrebări legate de text. Subiectele probei orale de la limba română pot trata texte literare şi nonliterare, cerinţele având un grad de complexitate care să permită tratarea lor în maximum 10-15 minute. Candidatul este examinat de doi profesori de specialitate, în prezenţa a cel puţin trei candidaţi.
De menţionat că după susţinerea acestei probe (ca şi în cazul celorlalte probe orale), toţi candidaţii vor fi admişi, indiferent de cum se descurcă în faţa comisiei. Rezultatul obţinut de fiecare candidat la această probă nu se exprimă prin note, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător: utilizator mediu, avansat şi experimentat. Un candidat care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat.
Toate sălile de examen vor fi dotate cu sisteme de supraveghere audio-video.