Ministerul Educaţiei a finalizat procedura de selecţie a membrilor grupurilor de lucru pentru elaborarea programelor şcolare din învăţământului gimnazial. 17 profesori suceveni figurează pe lista celor 320 de cadre didactice şi specialişti din cele 79 de grupuri de lucru care vor elabora curricula pentru disciplinele studiate în gimnaziu.
Pentru disciplina geografie se vor implica profesorii Bogdan Nistor - Şcoala Gimnazială Nr. 4 Suceava, Magdalena Grigoraş – Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni şi Marcel Porof - Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni.
În grupul de lucru pentru întocmirea programei la limba franceză este membră Cornelia Mihaela Zavalnitchi, de la Şcoala Gimnazială "Teodor Balan" Gura Humorului, iar în grupul de experţi pentru limba germană figurează Angelica Popovici, de la Colegiul Național "Eudoxiu Hurmuzachi" Rădăuți.
Din grupul de lucru pentru informatică face parte insp. Giorgie Daniel Vlad, de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, din grupul pentru Educație tehnologică și aplicații practice face parte Marinela Mocanu, de la Şcoala Gimnazială ”Cristofor Simionescu” Plopeni, iar în grupul de experţi pentru întocmirea programei pentru Religie, Cultul ortodox, a fost selectat Gheorghe Acatrinei, de la Şcoala Gimnazială Cornu Luncii.
Pentru programa de Limba și literatura maternă polonă au fost selectate Cristina Albu – Inspectoratul Şcolar Suceava şi Edwiga Molner - Școala Gimnazială „Krystyna Bochenek” Poiana Micului, la programa disciplinei Limba și literatura ucraineană participă Lucia Mihoc - IŞJ Suceava şi Anca Mariana Ştiubianu - Şcoala Gimnazială Bălcăuţi Suceava.
Pentru programa disciplinei Istoria și tradițiile minorității poloneze au fost selectate Anetta Buzuk, Colegiul „Alexandrul cel Bun” Gura Humorului, şi Maria Ostrovski-Chahula, de la Şcoala Gimnazială „Henryk Sienkievicz” Solonețu Nou, pentru Limba şi literatura rusă - Valentina Nazarov, de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, Consiliere şi dezvoltare personală - Maria Pavelescu, de la Liceul cu Program Sportiv Suceava, Învățământ integrat și suplimentar de artă - Muzică: instrumente de percuție, pian, orgă, acordeon - Florin Silviu Ungureanu, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava.
Urmează instruiri ale membrilor selectaţi
Componenţa grupurilor de lucru a fost publicată pe www.edu.ro.
De menţionat că în perioada alocată înscrierilor (aprilie-mai) au fost înregistrare 524 de aplicaţii în sistem. Dintre acestea au fost selectate 320 de aplicaţii care au îndeplinit criteriile de eligibilitate şi competenţă. 65 de candidaturi depuse şi alese aparţin unor cadre didactice din învăţământul superior.
Cele mai multe aplicaţii au fost depuse la disciplinele Informatică şi TIC (43), Limba şi literatura română (42), Educaţie socială (35) şi Matematică (34).
Ministerul Educaţiei transmite că „în perioada imediat următoare vor fi organizate instruiri ale membrilor selectaţi, axate în principal pe familiarizarea cu formatul de curriculum propus, includerea unor elemente de interdisciplinaritate în programe şi focalizarea pe competenţele-cheie specificate în profilul absolventului de gimnaziu”.
Activitatea grupurilor de lucru va fi sprijinită prin contribuţia unor specialişti, reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale, universităţilor şi asociaţiilor nonguvernamentale cu expertiză în domeniu. Astfel, în toate etapele de elaborare a proiectelor, grupurile de lucru vor avea întâlniri şi consultări cu experţi şi practicieni cu experienţă în dezvoltarea curriculară pentru a identifica idei şi bune practici ce pot fi valorificate.
Proiectele de programe şcolare elaborate de grupurile de lucru şi avizate de comisiile naţionale de specialitate vor fi supuse dezbaterii.