Un incendiu de mari proporţii a lăsat dezastru în urmă în două gospodării, arzând inclusiv casele de locuit, în care stăteau câte două familii, părinţi şi copii ai acestora, la rândul lor cu familiile lor. Incendiul a izbucnit joi noapte, în jurul orei 21.50, în satul Paltinu, comuna Vatra Moldoviţei. Flăcările s-au extins cu repeziciune din cauză că majoritatea construcţiilor erau din lemn. La faţa locului au intervenit zeci de pompieri, cu opt autospeciale cu apă, intervenţia fiind finalizată abia ieri dimineaţă.
Dimensiunile unui incendiu care a lăsat dezastru în urmă
Cum incendiul s-a extins foarte repede, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a mobilizat echipaje de la Detaşamentul Câmpulung Moldovenesc, Garda de Intervenţie Gura Humorului, după care la Paltinu a fost trimisă şi Grupa Operativă de la Suceava. Alături de pompierii profesionişti au intervenit şi Serviciile Voluntare de la Vatra Moldoviţei, Moldoviţa şi Frumosu, precum şi lucrători de la Ocolul Silvic Tomnatic.
Plutonierul adjutant Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al pompierilor militari suceveni, a declarat: „La sosirea echipajelor ardeau două case de locuit şi anexele acestora, existând pericolul de propagare la construcţiile învecinate. Flăcările s-au propagat cu rapiditate, de la o construcţie la alta, din cauza materialelor lemnoase din componenţa majorităţii clădirilor afectate”.
Primului proprietar, Ion Iaşinovschi, i-au ars casa de locuit, pe o suprafaţă de 200 de mp, o anexă pe 30 de mp, magazia de materiale, adăpostul de animale, depozitul de furaje, bucătăria de vară, acoperişul garajului, obiecte de mobilier, aparatură electrocasnică şi scule.
Al doilea proprietar, Vasile Iaşinovschi, frate cu primul, a rămas şi el fără casa de locuit tip P+1, magazia de lemne, acoperişul centralei termice, obiecte de mobilier, bunuri casnice, o motocositoare şi un motofierăstrău.
Flăcările au mai degradat şi peretele din lemn al unei anexe, care se afla peste drum de cele două gospodării, la o distanţă de 10-15 metri de locul focarului. De asemenea, a fost afectată o suprafaţă de 30 de metri pătraţi din construcţia unei vecine.
Oamenii rămaşi fără acoperiş deasupra capului urmau să se mute ieri la alţi membri ai familiei Iaşinovschi, care locuiesc în apropiere, tot în satul Paltinu.
Doi oameni au ajuns la spital
Pompierii au reuşit să lichideze în totalitate incendiul abia vineri dimineaţă, în jurul orei 5.00.
Pe timpul intervenţiei, un bărbat în vârstă de 30 de ani, localnic, s-a tăiat la un braţ în timp ce îşi ajuta consătenii afectaţi de incendiu, iar o tânără de 30 de ani, din familia Iaşinoschi, a suferit un atac de panică. Ambii au fost transportaţi la Spitalul municipal Câmpulung Moldovenesc.
Ieri, poliţişti şi pompieri au demarat o anchetă pentru a stabili cauza incendiului. Anchetatorii au încercat să găsească indicii care să-i ajute să stabilească de la ce a pornit incendiul. Era luată în calcul varianta unei defecţiuni de natură electrică, încă nici o acţiune intenţionată nu a putut fi exclusă.
Prin intervenţia lor pompierii au salvat două gospodării învecinate şi un sediu al unei societăţi comerciale.