În jur de 50 de automobile Trabant, alături de Wartburguri şi autoutilitare Barkas, toate din gama producătorului german IFA, vor participa, la acest sfârşit de săptămână, la Întâlnirea naţională a Trabantiştilor, care va avea loc la Gura Humorului. Anul trecut evenimentul a avut loc în municipiul Suceava, atunci participând, cu 40 de maşini, pasionaţi din toată România.
Întâlnirea Trabantiştilor îşi propunesă îmbine, ca şi anul trecut, parada retro cu vizitarea obiectivelor turistice din Bucovina de către posesorii de maşini care se adună din toate colţurile ţării.
Viorel Romaniuc, din Suceava, unul din cei mai împătimiţi colecţionari de automobile Trabant din România, se ocupă şi în acest an de organizare, cu sprijinul Traby Club România, estimând că anul acesta "tranbantiştii" vor participa cu 50 de maşini. Începând de astăzi, posesori de Trabanturi din Cluj-Napoca, Prahova, Braşov, Argeş, Dîmboviţa, Galaţi, Botoşani sau Neamţ se adună la Pensiunea Bogdăneasa, unde va fi locul de campare al „trabantiştilor”.
Evenimentul central va fi sâmbătă, când maşinile vor pleca, în coloană, cu antemergător, spre Gura Humorului. Aici, între orele 11.30-13.30, maşinile vor fi expuse publicului, în parcarea Primăriei Gura Humorului. La 13.30 se va pleca spre Mănăstirea Voroneţ, urmând ca ulterior coloana de maşini să se îndrepte spre Parcul Ariniş şi baza pârtiei, de unde oaspeţii din ţară vor avea ocazia să urce cu telescaunul.
Viorel Romaniuc a anunţat că va participa la paradă şi la expoziţie cu nu mai puţin de nouă maşini aflate în proprietatea sa: patru maşini din gama Trabant, patru din gama Wartburg şi un Barkas, ultima o autoutilitară rară printre colecţionarii din România.
Printre maşinile cu care Romaniuc merge la Gura Humorului se numără un Wartburg din primele modele, fabricat în 1964, şi un Trabant din 1964, de asemenea din primul model al acestui automobil, proaspăt restaurat de sucevean şi adus în stare impecabilă.
Viorel Romaniuc a subliniat că la eveniment pot participa şi alţi suceveni care au maşini Trabant şi se folosesc de ele zi de zi. El a subliniat că în rândul pasionaţilor de Trabant nu există un cerc închis, doar pentru modelele în stare impecabilă, scopul fiind de a fi prezentate publicului cât mai multe maşini, chiar dacă acestea nu sunt restaurate ori atestate ca vehicule istorice.