Șantierul din faţa DNA Suceava, pe strada Ștefan cel Mare, este abandonat de firma care a câştigat contractul de modernizare a acestei zone. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că este nemulţumit de faptul că lucrările sunt sistate, dar a explicat că acest lucru s-a întâmplat deoarece firma nu şi-a primit nici până acum banii pentru ceea ce a executat deja. Guvernul nu a virat banii pentru acest proiect finanţat prin programul guvernamental de dezvoltare locală PNDL.
”N-au venit banii prin PNDL. Nu au venit nicăieri în judeţ”, a declarat Lungu. Acesta a arătat că nemulţumirea este cu atât mai mare cu cât în urma discuţiilor cu reprezentanţii firmei Victor Construct Botoşani, aceştia s-au angajat să finalizeze lucrările la data de 31 mai a.c., în avans faţă de termenul stipulat prin contract, 17 februarie 2017. Lungu a declarat că va merge la Guvern pentru a se interesa personal despre ce se întâmplă cu finanţarea proiectelor prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).
În judeţul Suceava sunt 138 de proiecte aprobate la finanţare prin PNDL şi, în aşteptarea banilor, firmele fie au abandonat şantierele deschise, fie aşteaptă implementarea sau sunt cu lucrările blocate în diverse faze.
În municipiul Suceava, un astfel de proiect a fost cel de continuare a modernizării zonei centrale, respectiv strada Ştefan cel Mare pe porţiunea care face legătura între Parcul Central şi magazinul Bucovina.
Victor Construct a câştigat licitaţia oferind cu aproape un milion de lei mai puţin faţă de valoarea estimată în studiul de fezabilitate
Contractul de execuţie a lucrărilor finanţate prin PNDL a fost câştigat de asocierea de firme Victor Construct - Autotehnorom, a cărei ofertă financiară a fost de 1.575.580 lei, cu aproape un milion de lei mai puţin decât valoarea estimată în studiul de fezabilitate care a stat la baza finanţării acestui proiect.
Modernizarea zonei centrale a Sucevei a început odată cu lucrările de amenajare a primelor parcări subterane din judeţ, din fonduri europene. Procesul a continuat etapizat, pe tronsonul dintre biserica Sf. Dumitru şi magazinul Bucovina finanţarea lucrărilor fiind asigurată atât prin fonduri atrase de la bugetul de stat, prin programe europene şi din bugetul local.
Programul Naţional de Dezvoltare Locală, coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, se ocupă de implementarea unor proiecte de importanţă naţională, care susţin dezvoltarea regională prin realizarea unor lucrări de infrastructură rutieră, tehnico-edilitară şi socio-educativă.
Programul se finanţează din transferuri de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual în bugetul MDRAP, din fonduri aprobate anual cu această destinaţie, în bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale beneficiare şi din alte surse legal constituite.
În limita fondurilor aprobate anual prin legea bugetului de stat, în baza analizei interne de specialitate a propunerilor de finanţare ale autorităţilor locale, MDRAP întocmeşte şi aprobă, prin ordin al ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, lista finală cu obiectivele de investiţii care se finanţează.