Camera Deputaţilor a aprobat ieri modificarea şi completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Camera Deputaţilor a fost cameră decizională, legea urmând să fie trimisă la promulgare. În noua formă a acestei legi au fost preluate, într-un singur corp, patru iniţiative legislative de modificare a acestui act normativ. Dintre cele patru, o iniţiativă aprobată a fost cea a senatorului PSD de Suceava Ovidiu Donţu, acesta fiind cel care a propus ca hipermarketurile să vândă minimum 51% produse româneşti.
Ovidiu Donţu a explicat în cursul zilei de ieri că potrivit noilor prevederi legale, comerciantul persoană juridică autorizată să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare are obligaţia ca pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volumul de masă pe raft corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare de la producători români. Excepţie de la această prevedere legală vor face comercianţii care realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active de până la două milioane de euro.
„Sunt bucuros că după o luptă care a durat mai bine de un an am reuşit să conving colegii parlamentari de necesitatea protejării producătorului român, care în supermarketuri intră într-o concurenţă cu producătorii din ţările de origine a proprietarilor supermarketurilor. Şi prin tot felul de taxe de raft şi de publicitate, şi alte asemenea taxe, producătorii români erau dezavantajaţi. Cred că astfel producătorii români pot să se dezvolte şi să creeze noi locuri de muncă, iar calitatea produselor din supermarketuri va creşte, în folosul sănătăţii oamenilor”, a declarat Donţu. El a mai adăugat că metodologia de aprovizionare cu produse româneşti a supermarketurilor urmează să fie aprobată printr-o hotărâre de guvern.