La Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava s-a desfăşurat sâmbătă, 4 iunie, faza judeţeană a celei de a XIV-a ediţii a Concursului Naţional de proiecte Antidrog „Împreună”. Anul acesta proiectele participante la concurs şi-au propus informarea cu privire la consecinţele consumului de alcool, tutun şi canabis şi prevenirea consumului în rândul şcolarilor, sensibilizarea şi conştientizarea părinţilor în vederea implicării în prevenirea consumului de droguri, educarea adolescenţilor pentru ca aceştia să devină responsabili pentru propriile decizii şi să aleagă un stil de viaţă sănătos.
Premiul I a fost acordat proiectului “Când vine vorba de droguri, hai să-l luăm pe <Nu> în braţe”, prezentat de elevii Colegiul Naţional “Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, îndrumător prof. Angelica Cârloanţă, iar premiul al II-lea a fost obţinut de proiectul “Un nou început”, prezentat de Liceul cu Program Sportiv Suceava, îndrumători fiind profesorii Alina Dogrohii şi Cristina Lohănel. Premiul al III-lea a fost adjudecat de echipajul Colegiului Tehnic ”Samuil Isopescu” Suceava, cu proiectul “Trăieşte liber - adolescenţă fără alcool şi canabis”, coordonat de prof. Tiberiu Ambrozie, echipajul Colegiului Naţional “Petru Rareş” Suceava, cu proiectul “O clipă de vis = O viaţă pierdută”, coordonat de prof. Laura Salciuc, şi echipajul Colegiului Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava, cu proiectul “Noi v-am informat, voi decideţi”, coordonat de prof. Elena Lăzăreanu.
Menţiune a fost acordată proiectului “Dacă vrei să fii în viaţă, ieşi din ceaţă”, prezentat de elevii CN “Petru Rareş” Suceava, coordonaţi de prof. Cecilia Sahleanu. Juriul a fost format din prof. dr. Mihaela Jarcău, de la CT “Mihai Băcescu” Fălticeni, prof. dr. Ana Cazacu, de la CT de Industrie Alimentară Suceava, inspector de specialitate Elena Motoveleț, de la Centrul Prevenire şi Combatere Antidrog Suceava, şi elevii Valentina Harabagiu, Raluca Maxim şi Ana-Maria Hâncu.
Directorul Colegiului „Samuil Isopescu”, prof. dr. Amalia Popescu, consideră că ,,pentru a încerca stoparea răspândiririi drogurilor este necesar în primul rând să se cunoască foarte bine fenomenul, pentru a-i putea informa şi educa pe adolescenţi şi tineri în scopul prevenirii consumului de alcool şi canabis care reprezintă scopul principal al acestui proiect”.
Aceasta a mai adăugat că răspândirea fenomenului drogurilor la nivel naţional, diversificarea locurilor de consum, creşterea numărului de consumatori de stupefiante, dar şi al consumatorilor de alcool, tutun şi canabis în rândul tinerei generaţii constituie probleme grave ale societăţii româneşti.