Analiza votului politic pentru Consiliul Judeţean Suceava arată o situaţie surprinzătoare, comparativ atât cu media naţională, cât şi cu votul pentru primari şi consilieri locali. Ieri, la ora 18.00, Biroul Electoral Judeţean Suceava centralizase voturile pentru Consiliul Judeţean din 462 de secţii de votare, din cele 555 din judeţ, iar rezultatele oficiale erau următoarele: PNL - 47,27%, PSD - 40,81%, PMP - 4,58%, ALDE - 4,25%. Procentul obţinut de partide pentru primari, după centralizarea voturilor în 110 circumscripţii, din 114 existente, a fost de 45,95% PSD, 36,77% PNL, 4,78% ALDE, 4,62% PMP. Rezultatul pentru Consiliile Locale din judeţ, în acelaşi număr de circumscripţii centralizate, a fost de asemenea în favoarea PSD, cu 43,03%, urmat de PNL - 35,51%, PMP - 5,07% şi ALDE - 4,93%.
Dacă urmărim harta voturilor, constatăm că într-un număr semnificativ de localităţi în care alegătorii au votat pentru primari şi consiliu majoritar PSD, pentru Consiliul Judeţean votul s-a îndreptat către PNL. Diferenţa este în medie între 7 şi 10 procente. Pentru o analiză comparativă am utilizat rezultatele numărătorii paralele efectuate de partide.
De exemplu, în Cajvana alegerile au fost câştigate cu 60% de primarul PSD Gheorghe Tomăscu, iar votul pentru CJ a fost majoritar pentru echipa lui Gheorghe Flutur, de la PNL - 41,26%. PSD a avut la Cajvana doar 39,48% din voturi.
Tot spre Flutur şi lista lui de consilieri au mers majoritar şi voturile de la Milişăuţi, oraş cu primar PSD, la Arbore sau Brodina, unde PNL a avut pentru CJ un procent de 53,34. La Moara, primăria a fost câştigată de candidatul PSD şi 53,96% din voturile pentru CJ au fost date pentru liberali. La fel la Păltinoasa – 54,14%, Pătrăuţi - 51,52%. La Pârteştii de Jos, primarul PSD a avut 60%, însă pentru CJ votul majoritar a fost spre PNL, 56,25%. La fel la Straja, Stroieşti şi Todireşti.
În alte localităţi, preferinţele alegătorilor s-au îndreptat spre aceeaşi formaţiune politică, însă diferenţa între votul dat pentru primar şi Consiliul Local şi cel pentru lista de candidaţi ai partidului la Consiliul Judeţean depăşeşte 20%. Cele mai multe situaţii de acest gen se înregistrează tot în cazul PSD, unde votul pe plan local nu s-a transferat şi la candidaţii pentru deliberativul judeţean.
PSD are primari cu scoruri uriaşe, dar votul nu se regăseşte şi la preşedintele PSD, Cătălin Nechifor, pentru CJ
Acest lucru este mai vizibil în cazul primarilor care au obţinut scoruri uriaşe în aceste alegeri, de peste 80%. Astfel, la Volovăţ primarul PSD, Ioan Vicol, a câştigat alegerile cu 87%, în timp ce votul pentru CJ este de 66,61%. La Zamostea, localnicii au votat în proporţie de 73% pentru candidatul PSD, Vasile Haliuc, dar pentru lista PSD la Consiliul Judeţean, deschisă de preşedintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor, au votat doar 64,95% dintre votanţi. La Zvoriştea, primarul PSD are 70% dintre voturi, la CJ au votat pentru PSD doar 56,94%; la Vereşti 80% dintre voturi au fost pentru primarul PSD, pentru PSD la Consiliul Judeţean - 63,23%; Ulma - primarul PSD 90%, la CJ social-democraţii au 64,96%; Udeşti - 65% pentru primar, 51,4% pentru CJ; Suceviţa - 85% pentru primar, 55,98% pentru CJ; Siminicea - 65% pentru primar, 50,64% pentru CJ; Preuteşti - primarul PSD obţine nu mai puţin de 80%, în timp ce aceeaşi formaţiune politică nu a luat mai mult de 63,85% din voturile pentru CJ; Panaci - 42% pentru primar, 36,74% pentru CJ. La Calafindeşti, Ciprian Porumbescu, Cornu Luncii, Coşna, Crucea, Dorna Arini, Drăgoieşti, Drăguşeni, Dumbrăveni, Fântâna Mare, Forăşti, Gălăneşti, Grămeşti, Grăniceşti, Hănţeşti, Breaza, Boroaia, Berchişeşti, Fălticeni sau Frasin, PSD s-a confruntat cu aceeaşi situaţie.
La Berchişeşti, de exemplu, Violeta Ţăran de la PSD a obţinut 85% din voturi, dar la Consiliul Judeţean PSD n-a trecut de 61,41%. La Frasin, Marinel Bălan a avut 77% din voturi, în timp ce la CJ, PSD a obţinut doar 46,63%.
PNL a fost în situaţie similară la Vatra Dornei, unde primarul Ilie Boncheş a fost ales cu 70% din voturi, dar la Consiliul Judeţean PNL a obţinut doar 44,08%. La Botoşana, în schimb, votul pentru PNL la CJ a fost mai mare decât cel obţinut de candidatul partidului. Ioan Ghiaţă a câştigat cu 75%, în timp ce pentru lista de candidaţi PNL la Consiliul Judeţean au fost 83% dintre voturi.
Altfel, diferenţele dintre scorul candidatului PNL şi cel al partidului pentru Consiliul Judeţean au fost de doar câteva procente.