Profesorul Costică Costan, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, s-a calificat în „Liga profesorilor excepţionali”, campanie naţională cu acelaşi nume, care urmăreşte premierea şi recunoaşterea meritelor şi contribuţia profesorilor deosebiţi din ţară.
În total sunt 10 finalişti, aceştia putând fi votaţi până la data de 26 iunie. Primul clasat va obţine o bursă substanţială, de 30.000 de lei, locul 2 – 20.000 de lei şi locul 3 – 10.000 de lei.
„Dacă fizică nu e, nimic nu e”
Costică Costan este profesor de fizică la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, iar mottoul cu care-şi începe prezentarea este „Dacă fizică nu e, nimic nu e”. Este la catedră de peste 40 de ani, timp în care şi-a adăugat la portofoliu peste 60 de elevi calificaţi la etapele naţionale ale olimpiadelor de fizică, mare parte dintre ei ulterior laureaţi, cinci calificări la olimpiadele internaţionale de fizică (Austria, Olanda, China, Australia, Italia) soldate cu trei medalii şi două premii şi alţi zeci, poate sute de tineri premiaţi în cadrul competiţiilor naţionale, interjudeţene şi judeţene.
„Am ajuns profesor datorită pasiunii mele pentru fizică. Munca de profesor poate fi una foarte uşoară sau una care să-ţi solicite eforturi deosebite. Dacă te limitezi la a intra în clasă şi a <recita> lecţia, atunci este foarte uşor. Pentru mine, fiecare lecţie este o provocare. Încerc şi sper că reuşesc să captez atenţia elevilor şi, ceea ce este foarte important, să-i fac să gândească. Eu consider că fiecare lecţie este ca un fel de piesă de teatru, profesorul fiind actorul principal. Dacă are talent, reuşeşte să transmită elevilor cele dorite, dacă nu, nu. La mine, aceeaşi lecţie predată la două clase diferite decurge altfel. Mă străduiesc să-mi adaptez predarea în funcţie de feedback-ul clasei. Nu am agreat niciodată lecţiile şablon şi din această cauză nu sunt de acord cu planificările şi schiţele de lecţii. Cu toate acestea şi acum, după 42 de ani de învăţământ, îmi pregătesc conştiincios lecţiile”, povesteşte profesorul Costan.
Predă la Colegiul „Ştefan cel Mare” din 1974. Rămâne în învăţământ până astăzi, cu excepţia anilor 1997-2000, când a ocupat funcţia de inspector şcolar adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Suceava, „cea mai mare prostie din viaţa mea”, după cum spune profesorul.
Săptămâna trecută a primit diploma de Cetăţean de Onoare al municipiului Suceava pentru întreaga activitate desfăşurată la catedră.
„Mi-am stabilit întotdeauna standarde tot mai înalte şi pe măsură ce am atins un obiectiv mi-am propus un altul mai înalt. Am vrut să termin facultatea, s-a întâmplat, am vrut să am elevi care să facă facultate, care să se califice la olimpiada naţională şi au ajuns, care să ajungă la internaţională şi au ajuns”, a spus Costan la festivitatea de acordare a titlului.
Pentru un loc fruntaş în liga celor mai iubiţi profesori, profesorul Costan poate fi votat la http://www.fundatiadanvoiculescu.ro/2016/05/costan-costica/.