Edilul sucevean Ion Lungu a reuşit performanţa de a obţine cel de-al patrulea mandat de primar al Sucevei, cu 41,2% din voturi, încât, cu 16 ani de mandat, poate fi comparat la longevitate în funcţie doar cu Franz Cavaler de Loges (1891 – 1914).
Comparativ, nici un primar din ultima sută de ani nu a avut un număr atât de mare de mandate, iar de la Revoluţie şi până în prezent, Lungu depăşeşte anii de mandat ai tuturor predecesorilor săi la conducerea municipalităţii sucevene - Filaret Poenariu, Gheorghe Toma, Constantin Sofroni, Marian Ionescu.
PNL, pregătit să deţină votul majoritar în Consiliul Local, cu PMP
Voturile acordate actualului primar, economistul Ion Lungu, dar şi echipei sale de consilieri locali, rezultatele fiind foarte apropiate, au poziţionat PNL în postura de a obţine cel mai uşor majoritatea în deliberativul local, având zece mandate de consilier local. Cel mai probabil, PNL va „bate palma” cu PMP, pentru a obţine majoritatea simplă (jumătate plus unu din voturi), necesară pentru adoptarea celor mai multe proiecte de Consiliu Local.
PSD, un partid cu greutate, al cărui „vârf de lance” a fost medicul Tiberius Brădăţan, creditat cu 32,4% din voturile electoratului, a obţinut opt mandate de consilier local, dar obţinerea votului majoritar (12 voturi din totalul de 23), este mai puţin probabilă, în condiţiile în care ALDE, al cărui candidat de primar a fost prof. univ. Alexandru Băişanu, are trei consilieri locali, iar PMP, reprezentat de inginerul Marian Andronache, a obţinut două mandate de aleşi locali. Singura variantă pentru ca PSD să obţină votul majoritar ar fi să încheie alianţe cu ambele partide, lucru mai greu de realizat.
În calitate de candidat la fotoliul de primar al Sucevei, Alexandru Băişanu a obţinut 13,8% din voturile electoratului, iar Marian Adronache 6,64%, dar numărul de reprezentanţi în Consiliul Local a fost decis de voturile acordate pe listele de consilieri locali.
Noua componenţă a Consiliului Local Suceava
Odată cu validarea celui de-al patrulea mandat al primarului Ion Lungu, lista PNL de consilieri locali va fi deschisă de actualii viceprimari, Ovidiu Doroftei şi Lucian Harşovschi, care sunt în cărţi pentru desemnarea unui viceprimar pentru mandatul 2016 – 2020.
Următoarele opt poziţii sunt ocupate de Cristian Irimie, Angela Zarojanu, Mihai Flutur, Adrian Arămescu, Cristi Creţu, Daniel Prorociuc, Daniel Ungurian şi Bogdan Bicsi.
În măsura în care cel puţin doi dintre aceştia vor avea alte opţiuni, pe „banca de rezerve” se află Corneliu Vornicu şi Liviu Cârlan, care au şanse să îşi continue activitatea în calitate de consilieri locali.
La PSD, lista celor opt consilieri locali are în componenţă următoarele persoane: Tiberius Brădăţan, Vasile Mocanu, Eugen Girigan, Doiniţa Nela Cocriş, Cornel Grosar, Cristian Boberschi, Mitică Bejenaru, Andrei George Păduraru.
De la ALDE, primele trei locuri de pe lista de consilieri locali sunt ocupate de Ștefan Alexandru Băişanu, Ovidiu Milici şi Dan Marcel Roibu. În condiţiile în care Băişanu va renunţa la această funcţie, pentru alta mai importantă, ar fi cale liberă pentru Petru Marius Cernescu să devină consilier local.
De la PMP, persoanele care îi vor reprezenta pe alegători în deliberativul local vor fi Marian Andronache şi Constantin Munteanu, candidatul acestui partid pentru postul de primar având mari şanse de a deveni viceprimar.