Aproximativ 10.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ au protestat pe 1 iunie, la Bucureşti, nemulţumiţi de propunerile salariale pe care le-au primit de la Ministerul Muncii.
A fost cea mai mare mişcare sindicală din ultimii şase ani, după cum afirmă liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro – Educaţia” Suceava, Traian Pădureţ, însă acţiunea de la Bucureşti a fost o reuşită doar din punct de vedere al numărului participanţilor.
„Din relatările făcute de televiziuni s-a desprins ideea că acestea nu prea au fost impresionate de acțiunea federațiilor din învățământ”, a spus Pădureţ. Acesta a completat că neimpresionați au fost și guvernanții care pregătesc majorări salariale care avantajează doar o parte a angajaţilor din învăţământ. Se preconizează o Ordonanţă care va acorda 5%, începând cu 1 august 2016, care va face doar corecții în partea de jos a grilei, pentru a nu mai exista suprapuneri a unor clase de salarizare, și 5% din decembrie 2017.
De partea cealaltă, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ (ASI) Suceava (sindicat cu circa 9.000 de membri în judeţ), prof. Giani Leonte, a subliniat faptul că în urma acţiunii din Capitală „concluziile care se desprind sunt triste, ca aproape de fiecare dată”.
„Guvernul României anunță intenția de a publica în Monitorul Oficial Ordonanța privind salarizarea în sistemul bugetar, în forma pe care o stabilise inițial, fără a ţine cont de solicitările noastre în cadrul aşa-ziselor negocieri. Ceea ce ne pune pe gânduri este faptul că minciuna a ajuns la rang de politică a statului şi noi nu însemnăm nimic nici în faţa guvernanţilor şi nici în faţa profesorului preşedinte Iohannis”, a arătat Giani Lente.
Păreri diferite privind boicotarea examenelor naţionale
Pefondul anunţului referitor la publicarea Ordonanţei privind salarizarea în sistemul bugetar, ASI Suceava consideră că singura pârghie care mai este viabilă este neimplicarea la examenele de evaluare națională și bacalaureat. Giani Leonte este de părere că demersurile începute trebuie continuate și profesorii trebuie să fie solidari până la capăt.
Cealaltă mare federaţie sindicală, „Spiru Haret”, la care este afiliată şi Uniunea „Pro-Educaţia” Suceava, a luat decizia amânării unor acţiuni precum blocarea anului școlar sau boicotarea examenelor.
„Ar fi imoral să ne folosim de examenul de bacalaureat în care sunt implicați elevii din anii terminali. Această hotărâre are ca argument și faptul că ultima încercare de blocare a examenelor de bacalaureat a fost un fiasco – din cauza implicării Inspectoratelor Şcolare – care au găsit foarte repede, prin diverse metode, membri de sindicat care i-au înlocuit pe cei din comisii care refuzau activitatea respectivă. Totodată, s-a luat în discuţie şi faptul că se va intra în concediu și nu va exista un sprijin concret și masiv al membrilor de sindicat!”, a opinat Traian Pădureţ.
( 6 iun 2016, 13:35:30
Ne-am facut de bafta cu blocarea examenelor in 2010. Am mers la Bucuresti pe 1 iunie sa ne aratam muschii. Nu am impresionat cu nimic pe nimeni. Trebuiesc cautate alte metode de lupta sindicala ! In primul rand sa intelegem ca rolul sindicatelor este altul, iar liderii de sindicat ar trebui sa fie primii care sa inteleaga acest lucru !