O problemă la care nici o autoritate a statului nu a găsit o rezolvare de ani de zile este legată de permisele de pescuit emise de asociaţiile de pescuit din Suceava şi de valabilitatea acestora. Sucevenii care sunt pasionaţi de pescuit se plâng de ani de zile că sunt hăituiţi şi dezorientaţi în războiul asociaţiilor pentru banii din permisele de pescuit. Oameni cu permise de pescuit valabile, pentru care plătesc taxa anuală, se trezesc luaţi la întrebări pe malul apei, cel mai adesea de reprezentanţi ai Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava. De multe ori, pescarii au fost obligaţi să-şi strângă undiţele, deşi aveau în mână permise emise de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), reprezentanta Ministerului Agriculturii în teritoriu. În încercarea de a lămuri aceste probleme, Monitorul de Suceava a solicitat ANPA, ca reprezentant al Ministerului Agriculturii şi al Statului Român, lămuriri concrete privind autorizaţiile de pescuit recreativ/sportiv din Suceava.
AJVPS are autorizaţii până în 2018 pe mai multe cursuri de apă importante
ANPA ne-a transmis un răspuns care lămureşte, în mare, condiţiile în care se poate pescui în mod legal.
În judeţul Suceava există două asociaţii legal constituite: Asociaţia Prieteni Pescari Suceava şi Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava.
Ultima, AJVPS Suceava, a obţinut în instanţă, definitiv şi irevocabil, autorizaţie de pescuit sportiv pe următoarele cursuri de apă: râul Moldova – 59 de kilometri, râul Siret şi afluenţi – 123 de kilometri, râul Şomuzul Mare şi afluenţi – 49 de kilometri, acumularea Mitocu Dragomirnei – 150 de hectare, râul Suceava – 170 de kilometri, acumularea Rogojeşti – 10 hectare şi balta Bucecea 6 hectare.
Aceste autorizaţii sunt valabile până în luna noiembrie 2018.
În principiu, permisul emis de ANPA este valabil în toate habitatele piscicole naturale naţionale, cu excepţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”.
Pescarii trebuie să se supună regulamentului AJVPS, în habitatele administrate
Doar că, în cazul habitatelor pentru care AJVPS Suceava are autorizaţie, practicarea pescuitului se face cu respectarea Regulamentului propriu al asociaţiei de pescari sportivi deţinătoare de autorizaţie.
Concluzia pe care o putem trage aşadar este că, în cazul habitatelor piscicole administrate de AJVPS Suceava, amintite mai sus, pescarii trebuie să se supună regulamentului asociaţiei, inclusiv cu privire la taxe, chiar dacă au permis ANPA.
Personalul AJVPS nu are drept de control fără a fi însoţit de organele abilitate de legislaţia în vigoare
Un alt detaliu important este că paznicii AJVPS nu au drept de control asupra pescarilor decât însoţiţi de personal ANPA ori de organe abilitate de legislaţia în vigoare (Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Jandarmeria Română, Garda Naţională de Mediu sau Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva).
Aşadar, un simplu angajat AJVPS nu are dreptul sub nici o formă de a sancţiona sau confisca undiţa unui pescar, decât în prezenţa organelor abilitate amintite mai sus. În caz că nu se întâmplă aşa, pescarii sunt îndemnaţi să înainteze sesizări la poliţie.