Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu binecuvântarea ÎPS Pimen și în parteneriat cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, în perioada 27-29 mai 2016, ASCOR Suceava a organizat prima ediție a evenimentului Studentul Sucevean - un prilej de întâlnire și de bucurie pentru 130 de tineri din județe ale țării și din Chișinău.
În seara de 27 mai, cuvântul de bun venit la eveniment a dat inimilor un imbold în a căuta răspuns la întrebarea „Cui și cum dăruim dragostea noastră? Iubirea- șansă, binecuvântare și limite”, temă dezbătută de tineri pe parcursul celor trei zile ale întâlnirii.
Tinerii au participat împreună la rugăciunile de seară în biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, unde au fost călduros primiți de părintele Dragoș Buta. Au urmat discuții de cunoaștere, în cadrul cărora participanții și-au afirmat entuziasmul de a fi prezenți la eveniment, gândurile aduse de acasă și așteptările pentru zilele ce vor urma.
Sâmbăta a început cum nu se poate mai frumos, prin întâlnirea tinerilor la Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Spiridon”, unde, alături de părintele paroh Sorin Clipa, au slujit părintele Nicodim Petre, care ne-a îndemnat să fim creștini oriunde, oricând și în prezența oricui - și părintele Grichentie Natu, îndrumător al ASCOR Suceava. Cum se putea continua programul mai constructiv, dacă nu prin conferința susținută de părintele Ieremia Berbec de la Mănăstirea Putna? Din cuvântul sfinției sale, tinerii au înțeles că „dragostea înseamnă inima ta în inima celuilalt” și că nimic nu este mai frumos decât să îți faci timp pentru „un ceai cu tăcere” lângă omul pe care îl iubești și lângă Dumnezeu.
Discuțiile și-au urmat cursul în sesiunile de lucru pe grupe, în cadrul cărora participanții au explicat ce face ca iubirea să fie șansă și o binecuvântare, au stabilit care sunt limitele acesteia și au întocmit împreună cu moderatorii un decalog al iubirii. După vizitarea Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou și vizitarea Muzeului Satului Bucovinean și a Cetății de Scaun a Sucevei, participanții au desfășurat activitatea Cetate Bound, dovedindu-și creativitatea și originalitatea în rezolvarea unor sarcini în care primordiale au fost lucrul în echipă și dorința de a ieși învingători.
În ultima zi, după participarea la Sfânta Liturghie la Catedrala din Suceava, au urmat concluziile întâlnirii - moment al împărtășirii impresiilor și gândurilor bune, o scurtă reprezentație artistică și amânata despărțire, care a dat naștere ideii de a ne revedea într-o ediție viitoare.
Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate, preoților și moderatorilor care ne-au fost alături, sponsorilor, conducerii Universității din Suceava și participanților care au contribuit cu dragoste la zidirea unei frumoase amintiri!
Maria Mandici, ASCOR Suceava