Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, însoţiţi de poliţişti, au efectuat percheziţii, ieri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, mai exact la Secţia de Neonatologie, fiind vizaţi angajaţi care ar fi încasat salarii pentru perioade în care nu au lucrat efectiv, în baza unor fişe de pontaj fictive.
După obţinerea autorizaţiilor legale de la judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Suceava, poliţiştii au ridicat documente pentru probarea activităţii infracţionale.
„Din analiza probatoriului existent până în prezent rezultă că, în perioada 2012-2016, mai multe persoane angajate la Secţia de Neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă <Sf. Ioan cel Nou> Suceava au fost trecute pe fişele de pontaj pe parcursul mai multor perioade, iar ulterior au fost remunerate în consecinţă, fără ca acele persoane să fi fost efectiv la serviciu”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava. Anchetatorii au date că au fost făcute falsuri în programul de lucru şi condicile de prezenţă.
Urmare a acestor presupuse infracţiuni de fals, persoanele care au fost pontate în mod fictiv au încasat diverse sume de bani lunar, au arătat procurorii.
În acest dosar penal se efectuează cercetări faţă de mai multe infracţiuni, printre care fals intelectual în formă continuată şi înşelăciune în formă continuată, parte vătămată fiind Spitalul Judeţean Suceava.
Referitor la acest caz, Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Judeţean Suceava, a arătat că neregulile au fost descoperite în urma unei anchete administrative, însă are cunoştinţă de o singură angajată, o îngrijitoare, care ar fi încasat ilegal suma de 3.900 de lei. Respectiva angajată, a arătat Vasile Rîmbu, s-a angajat să restituie prejudiciul şi a început să-l achite începând cu luna februarie a acestui an.
Managerul a mai spus că în afară de această îngrijitoare nu ar mai fi nici o altă persoană care să fi încasat ilegal bani în baza unor fişe de pontaj fictive. Foarte probabil percheziţiile de ieri au urmărit depistarea şi punerea sub acuzare a persoanelor care au efectuat falsurile.
În condiţiile acestor contradicţii privind numărul persoanelor vizate de anchetă şi de calitatea lor, am încercat să obţinem lămuri suplimentare de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava.
Ieri, deşi era abia ora 15.00, nimeni de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava nu a fost de găsit, ori nu a vrut să fie de găsit, pentru a oferi o lămurire suplimentară, nici măcar prim-procurorul ori purtătorul de cuvânt.