O ploaie torenţială care s-a revărsat ieri după-amiază asupra oraşului Suceava şi a împrejurimilor a dus la inundarea totală a străzilor din centrul oraşului şi a afectat mai multe cartiere. În mai puţin de 15 de minute de la începutul ploii torenţiale, şuvoaiele de apă s-au adunat de pe străzile cu pantă şi s-au curs spre centrul oraşului, inundând trotuare, parcări şi blocând traficul în tot Centrul.
Canalizările nu au putut face faţă şi apa a inundat centrul oraşului Suceava
Cerul s-a încărcat de nor, iar în jurul orei 15.40 rafalele de ploaie torenţială au început să cadă peste oraş. Apa s-a adunat cu repeziciune pe străzi, în curţile caselor şi a pătruns în mai multe subsoluri din unele cartiere ale oraşului. Ca de fiecare dată, topografia oraşului a făcut ca cel mai important volum de apă să se adune în Centru, în zona Casei de Cultură, unde canalizarea străzilor nu a putut face faţă volumului imens de apă colectată de străzile adiacente. Apa s-a revărsat peste trotuare şi spaţiile verzi, blocând traficul în zonă. Zeci de maşini au reuşit cu greu să traverseze zona inundată a sensurilor giratorii, iar altele au rămas blocate în mijlocul drumului, în apa care atingea şi o jumătate de metru adâncime. Puţini au fost şoferii care s-au încumetat să traverseze apele învolburate.
Apa a pătruns în interiorul Casei de Cultură pe intrarea laterală cu acces de la nivelul trotuarului, angajaţii fiind nevoiţi să o scoată cu ce au avut la îndemână. Din cauza vitezei cu care apa s-a revărsat spre zona joasă a oraşului, canalele au refulat, iar asfaltul a fost afectat şi a crăpat pe anumite porţiuni din zona cinematografului Modern. După puhoi a fost nevoie de intervenţia echipelor de salubritate, care au adunat prundişul cărat pe străzile din zona centrală.
Ploaia a făcut ravagii în întreg oraşul şi în satele din împrejurimi
Deşi nu a durat mai mult de 25 de minute, efectele ploii torenţiale s-au făcut resimţite în întreg oraşul. Din cauza sistemului de canalizare care nu a mai putut face faţă debitelor mari de apă, au fost inundate porţiuni de drumuri din oraş, printre care şi bulevardul George Enescu, pe care s-a circulat cu dificultate. Apa a pătruns în subsolurile unor blocuri şi case din mai multe cartiere ale oraşului, inundând boxe, beciuri şi garaje.
A fost nevoie de intervenţia pompierilor care au acţionat pentru evacuarea apei de pe strada Mircea Damaschin din cartierul Burdujeni, unde un beci a fost inundat, pe străzi precum Ştefan Tomşa, din zona magazinului Bucovina, Mihai Eminescu şi Universităţii, unde subsolul Centrului Judeţean de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare a fost inundat. Mai multe curţi s-au umplut de apă şi pe strada Bistriţei din cartierul Obcini, unde apa a pătruns în două garaje şi în subsolul unei case. Mai multe subsoluri ale unor instituţii au fost afectate de apele revărsate, precum cele ale Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava sau al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
De asemenea, mai multe chioşcuri din Bazar au fost afectate de creşterea nivelului apei în zonă, pompierii acţionând pentru evacuarea apei cu pompe. Parcarea din faţa Gării Burdujeni a fost acoperită de ape.
De ape tulburi şi învolburate au avut parte şi locatarii unor comune din apropierea oraşului, mai multe curţi fiind inundate la Plopeni, în comuna Salcea.
Mobilizare totală pentru îndepărtarea efectelor inundațiilor produse de ploaia torențială
Cantitățile uriașe de apă revărsate de puternica ploaie torențială de ieri după-amiază au creat probleme în mai multe zone ale Sucevei, în special acolo unde nivelul imobilelor este mai jos decât al străzii. Astfel, parcările subterane din Centru, aflate sub nivelul străzii, au preluat o mare parte din apele revărsate de pe bulevardul principal și de pe strada Ciprian Porumbescu, până când sistemul lor de canalizare s-a înfundat din cauza gunoaielor antrenate de apa de pe străzi.
În scurt timp, acolo au venit cei de la Serviciul de Protecție Civilă al Primăriei Suceava, împreună cu primarul Ion Lungu și cei doi viceprimari, fiind luate măsuri pentru evacuarea apei din subteran, cu pompe de mare putere, în paralel fiind curățate gurile de scurgere a apei, pentru a fi repuse în funcțiune.
„De cum s-a pornit ploaia torențială am dat ordin de mobilizare a salariaților din primărie, precum și a celor din serviciul de salubrizare stradală, să intervenim imediat în cât mai multe zone cu probleme. Principala grijă a fost să scoatem apa din zonele inundate și să îndepărtăm aluviunile. Din păcate, cam peste tot, probleme au fost cauzate de gunoaiele antrenate de ape, care au înfundat canalizările, încât nu au mai putut prelua apa pluvială la întreaga lor capacitate”, a spus Lungu, care a mobilizat toate forțele pentru curățarea străzilor de pietriș și gunoaie aduse de apă, astfel încât sistemul de canalizare să fie funcțional în caz de noi precipitații.
Edilul a fost prezent și în alte zone cu probleme cauzate de precipitațiile abundente, de exemplu la Gara Burdujeni, aflată tot într-o zonă joasă, dar și pe străzi precum Narciselor, ori bulevardul George Enescu, unde sistemul de canalizare nu a mai făcut față torentelor, refulând și provocând ridicarea asfaltului pe anumite porțiuni, care vor trebui refăcute.
„Din păcate, cu natura nu poți să te pui”, a concluzionat primarul Sucevei, care a mers în teren, cu angajați din primărie, în toate zonele unde intervenția lor a fost necesară.