Cei doi candidaţi pentru fotoliul de conducere al Casei Corpului Didactic Suceava, profesorii Traian Duminică şi Georgeta Colibaba, vor susţine mâine, 1 iunie, probele de concurs pentru ocuparea funcţiei de director al instituţiei.
De asemenea, prof. Cristian Cuciurean va participa la concursul pentru ocuparea postului de inspector şcolar adjunct al Inspectoratului Şcolar Suceava, funcţie pe care o deţine din vara anului 2015, cu titlu interimar.
Cele trei probele ale concursului se vor desfăşura la sediul Ministerului Educaţiei, iar doi sindicalişti suceveni vor participa în calitate de observatori.
În prezent, prof. Cristian Cuciurean coordonează departamentul “Descentralizare, management instituţional, dezvoltarea resursei umane”. Postul a fost ocupat până în septembrie 2015 de Cristina Teodorovici.
Cât priveşte postul de director al Casei Corpului Didactic Suceava, acesta este ocupat în prezent de prof. Constantin Mărgineanu, încă din 2012.
Probele de concurs
Prima probă de concurs presupuneevaluarea CV-ului candidaţilor (a rezultatelor obţinute în educaţie şi formare, a aptitudinilor şi a competenţelor personale), susţinerea unui test grilă (timp maxim 30 de minute, utilizând calculatorul) şi interviu în faţa comisiei, în care sunt evaluate susţinerea ofertei manageriale şi răspunsurile la întrebări referitoare la inspecţia şcolară, aplicarea legislaţiei şcolare, management educaţional şi deontologie profesională.
Testul grilă reprezintă rezolvarea a zece itemi de management educaţional şi administrativ, dintre care doi itemi sunt formulaţi în limba străină aleasă de candidat. Fiecare item este punctat cu 0,85 de puncte. Acest test se rezolvă pe calculator şi se trimite pe adresă de e-mail la comisia de concurs.
Aspiranţii la aceste funcţii trebuie să fie membri ai corpului naţional de experţi în managementul educaţional, absolvenţi ai unei instituţii de învăţământ superior, să fie personal didactic cu gradul didactic I sau cu titlul ştiinţific de doctor. Totodată, candidaţii trebuie să aibă o vechime în învăţământul preuniversitar de cel puţin opt ani, dintre care în cel puţin cinci din ultimii zece ani să fi obţinut calificativul „foarte bine” şi să aibă recomandări cu privire la calităţile profesionale şi manageriale.