Sesiunea de evaluare a proiectelor pentru sub-măsurile 7.2 „Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică’’ – componenta rutier montan şi non-montan şi 4.3 „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice’’ – componenta drumuri agricole se suspendă, iar corpul de control al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale începe, de astăzi, o anchetă la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Măsurile au fost dispuse de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, în urma sesizărilor referitoare la derularea sesiunilor de depunere online a proiectelor din data de 25 mai a.c., conform unui comunicat postat pe site-ul ministerului.
Decizia ministrului a fost salutată, ieri, de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor, în condiţiile în care l-a sesizat atât pe ministrul Agriculturii, cât şi pe premierul Dacian Cioloş despre blocarea rapidă a sistemului, după deschiderea sesiunii în data de 25 mai.
Miercuri, Nechifor a solicitat public Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale luarea unor măsuri cu privire la sesiunea de depuneri de cereri de finanţare pe măsura 7.2 – Infrastructură rurală, după ce foarte mulţi primari din judeţ i-au reclamat că AFIR a schimbat modelul de finanţare marţi seara.
”În urma acestei sesizări referitoare la derularea sesiunilor online a proiectelor din data 25.05. 2016, aferente sub-măsurii 7.2 <Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică> - componenta rutier montan şi non-montan şi sub-măsurii 4.3 <Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice> - componenta drumuri agricole, Ministrul Agriculturii a dispus trimiterea Corpului de control al MADR la AFIR pentru anchetă. Achim Irimescu a precizat că sesiunea de evaluare a proiectelor se suspendă până la finalizarea anchetei şi clarificarea acestei situaţii”, a arătat, ieri, Nechifor.
Fondurile pentru infrastructura de acces agricolă s-au epuizat în şase minute
La sesiunea de miercuri, din judeţul Suceava au avut proiecte selectate pentru a fi finanţate de AFIR doar primăriile Marginea şi Gălăneşti.
Alte primării, printre care Dorna Candrenilor, Mănăstirea Humorului, Crucea, Ostra, Bălcăuţi, Zvorâştea, Poiana Stampei, Poieni Solca au primit ”Eroare” la toate încercările de a accesa sistemul, fără a avea nici o şansă în a depune proiecte de peste un milion de euro fiecare, la care au muncit din greu şi pentru care au cheltuit bani.
Fondurile pentru infrastructura de acces agricolă s-au epuizat în şase minute de la deschiderea sesiunii, respectiv miercuri, la ora 9,00, în acest interval fiind depuse 25 de proiecte în valoare de 24,44 milioane de euro, conform AFIR. Cele mai multe proiecte au fost depuse în judeţele Bistriţa-Năsăud, Cluj, Dolj, Satu Mare şi Timiş.
De asemenea, şi alocările financiare pentru Submăsura 7.2 — Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, componentele de infrastructură rutieră din zona montană şi non-montană, aferentă sesiunii anuale 2016, au fost epuizate.
De la deschiderea sesiunii din data de 25 mai 2016, ora 9.00, au fost depuse 46 de proiecte în valoare de 45 milioane de euro pentru infrastructura rutieră din zona montană şi 107 proiecte, cu valoarea de 105,8 milioane de euro, în celelalte zone. Cele mai multe proiecte au fost depuse în judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Neamţ, pentru zona montană, şi în Cluj, Timiş şi Bacău pentru restul teritoriului.