Circuitul şpăgilor care se ofereau la Primăria Şcheia pare unul de-a dreptul neverosimil. Comunicatul remis de structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie dezvăluie lucruri de-a dreptul incredibile. Ieri dimineaţă, în jurul orei 9.45, după aproape cinci ore de audieri intense, primarul Vasile Andriciuc şi secretara comunei, Luminiţa Râşca, au plecat acasă. Cei doi au fost plasaţi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, dar au o serie de interdicţii, printre care şi cea de a-şi exercita profesia, meseria sau de a desfăşura activitatea în exercitarea căreia au săvârşit fapta.
Tot sub control judiciar a fost plasată o a treia persoană cercetată în acest dosar. Este vorba de ofiţerul Constantin Cucerca, de la Poliţia Municipiului Suceava, care ar fi ajutat la tergiversarea unor dosare pe care le avea în lucru şi care priveau plângerile legate de activitatea primarului şi a secretarei comunei Şcheia.
Vasile Andriciuc este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (două fapte), trafic de influenţă, abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi fals intelectual (două fapte). Secretara Luminiţa Râşca este acuzată de luare de mită, două infracţiuni de fals intelectual, complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, complicitate la infracţiunea de luare de mită, respectiv dare de mită.
În ceea ce-l priveşte pe Constantin Cucerca, procurorii DNA îl cercetează pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă.
Vasile Andriciuc poate candida pentru un nou mandat de primar
Laurian Ostaficiuc, avocatul care i-a reprezentat pe primarul Andriciuc şi pe secretara Râşca, este de părere că procurorii au luat cea mai bună soluţie. Ostaficiuc a menţionat că cei doi clienţi nu au recunoscut acuzaţiile aduse de DNA, dar au dat declaraţii amănunţite în care au explicat cum s-au petrecut lucrurile.
„Organul de urmărire penală nu a considerat necesară luarea unei măsuri privative de libertate, urmând să verifice apărările celor două persoane. S-a instituit măsura controlului judiciar pentru a exista garanţii vizavi de imposibilitatea persoanelor care prezintă interes pentru cauză de a lua legătura între ele. Noi nu vedem măsura ca o sancţiune în legătură cu săvârşirea unor fapte de corupţie sau conexe acestora, ci doar pentru a da posibilitatea organului de urmărire penală să rezolve cauza cu celeritate”, a explicat avocatul Ostaficiuc.
Avocatul primarului din Şcheia a ţinut să menţioneze că Vasile Andriciuc nu are nici o interdicţie de a candida pentru un nou mandat.
„Interdicţia de a-şi exercita meseria pentru 60 de zile a fost impusă nu ca efect al presupusei infracţiuni în legătură cu serviciul, ci este justificată doar de necesitatea desfăşurării în mod judicios a activităţilor ce se circumscriu urmăririi penale, întrucât în virtutea exercitării atribuţiilor de serviciu, ca primar, domnul Andriciuc ar fi luat contact, în mod firesc, cu funcţionari din cadrul Primăriei Şcheia, funcţionari care ar putea prezenta interes pentru soluţionarea cauzei. Măsura instituită nu are efecte asupra posibilităţii domnului Andriciuc de a obţine un nou mandat de primar întrucât obţinerea unei noi funcţii de primar excede restricţiilor impuse”, a completat Laurian Ostaficiuc.
Terenurile şi imaşurile din Şcheia, motivul anchetei DNA
Potrivit procurorilor DNA, în primăvara şi toamna anului 2013, Vasile Andriciuc ar fi pretins şi primit de la denunţător, prin intermediar, în două tranşe, suma totală de 4.000 de lei, pentru a-şi exercita influenţa pe lângă consilierii locali, în vederea adoptării unei hotărâri de către Consiliul Local al comunei Șcheia, prin care s-a încuviinţat înstrăinarea prin vânzare către denunţător a unui teren de 7,2 hectare care aparţinea primăriei.
„Pentru a obţine votul majoritar în Consiliul Local, denunţătorului i s-a pretins anterior suma de 10.800 de euro. Ulterior, hotărârea de consiliu a fost atacată de Instituţia Prefectului la instanţa de contencios administrativ, fiind desfiinţată ulterior. Pentru a-l sprijini pe denunţător în relaţia cu primarul Andriciuc Vasile şi pentru a introduce pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local propunerea de vânzare a unor suprafeţe de teren, inculpata Râşca Luminiţa a primit, în mod repetat, în perioada primăvara anului 2013 - aprilie 2016, de la denunţător, contravaloarea produselor pe care şi le achiziţiona (în valoare totală de aproximativ 15.000 de lei), în principal, de la hipermarketuri din municipiul Suceava. Ulterior, primarul Andriciuc Vasile a acceptat încheierea, în condiţii de nelegalitate, a unui contract de concesiune antedatat (nr. 3109/20.05.2011) pentru o suprafaţă de 79 de hectare păşune exploatată de denunţător, contract încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează atribuirea prin licitaţie publică a suprafeţelor cu destinaţia de păşune. Contractul era antedatat, angaja în raporturi juridice Primăria Comunei Șcheia, cu consecinţe păgubitoare pentru persoanele ce ar fi putut participa şi aveau dreptul să participe la licitarea suprafeţelor de teren cu destinaţia de păşune, aceasta în condiţiile în care, sub acelaşi număr, exista deja încheiat şi înregistrat un contract de concesiune pe numele altei persoane. Proiectul de contract a fost întocmit de secretara primăriei, Râşca Luminiţa, cea care l-a şi avizat spre legalitate, şi semnat de către primar”, se arată în comunicatul DNA.
11 oi au fost cerute şi primite de primarul din Şcheia
Tot în toamna anului 2013, Vasile Andriciuc ar fi pretins şi primit, prin intermediar, de la un martor, 11 oi, în valoare de 3.600 de euro, în schimbul cărora a încheiat, fără nici o altă formalitate, un contract de arendă pentru suprafaţa de 93 hectare de păşune, contract cu numărul 683/11.02.2013.
„Și acest contract de arendare a fost antedatat, nefiind întocmit nici după Legea nr. 214/2011 şi nici după prevederile OUG nr. 34/2013, întrucât ambele texte normative care reglementează organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor nu prevăd arenda ca formă a posesiei vreunei suprafeţe de păşune, legea prevăzând doar două situaţii, şi anume concesiunea sau închirierea, supuse ambele procedurii licitaţiei. Pentru că în temeiul contractului de arendă nu puteau fi primite subvenţii, Râşca Luminiţa a întocmit un proiect de contract de concesiune fără să existe vreo hotărâre de Consiliu Local privind scoaterea la licitaţie, dar purtând acelaşi număr 683/11.02.2013. Acesta a fost semnat de primar şi avizat pentru legalitate de secretara primăriei”, se mai menţionează în comunicatul DNA.
În scenă intră poliţistul Constantin Cucerca
În urma unor plângeri ale fermierilor din Şcheia, în noiembrie 2015 a fost deschis un dosar penal pe numele primarului şi al secretarei comunei Şcheia. Dosarul a fost înregistrat la Poliţia Municipiului Suceava – Biroul de Investigaţii Criminale, iar omul care trebuia să cerceteze cazul era ofiţerul Constantin Cucerca.
„Acesta a pretins de la Râşca Luminiţa şi de la denunţător achiziţionarea unei suprafeţe de două hectare teren, pentru o rudă, promiţând că, în schimb, va tergiversa efectuarea activităţilor de urmărire penală din dosarul respectiv. La data de 26.04.2016, inculpatul Cucerca Constantin a pretins de la denunţător suma de 3.000 de lei, pentru a-i remite unui alt ofiţer de poliţie, astfel încât acesta să continue demersurile de tergiversare a cauzei pe care ar fi urmat să o preia ca urmare a pensionării lui Cucerca Constantin. Întrucât problemele legate de suprafaţa de 79 ha erau incerte, dată fiind existenţa în paralel a două contracte de concesiune, ca şi a altor sesizări pe rolul Prefecturii Suceava – Corpul de control al prefectului, cât şi pe rolul organelor de urmărire penală, la data de 28.12.2015, primarul Andriciuc Vasile a pretins, prin intermediar, o sumă cuprinsă între 10.000 şi 15.000 euro, pentru a face demersuri conform competenţelor sale, astfel încât suprafaţa de teren să îi fie reatribuită denunţătorului”, au mai specificat procurorii anticorupţie.
Ce interdicţii au inculpaţii din acest dosar
Pe timpul cât se află sub control judiciar, cele trei persoane, primarul Andriciuc, secretara Râşca şi poliţistul pensionar Cucerca au o serie de interdicţii. Mai exact, aceştia trebuie:
a) să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei şi la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi;
b) să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei şi instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la Poliţia Municipiului Suceava, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;
d) să nu depăşească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent;
e) să nu se apropie de anumite persoane menţionate în ordonanţele de control judiciar şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nici o cale;
f) să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă;
g) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.
„Inculpaţilor li se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauţiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se menţionează în comunicatul DNA.