Toate investiţiile noi realizate de municipalitatea suceveană vor fi racordate la sistemul centralizat de termoficare, care ar putea deveni curând furnizorul de căldură şi apă caldă al majorităţii centrelor comerciale şi magazinelor mari din Suceava.
Un prim pas va fi făcut chiar din această vară, când vor fi demarate lucrările de racordare a Pieţei Centrale la sistemul de termoficare al oraşului, astfel încât comercianţii şi clienţii să beneficieze de condiţii cât mai bune, după cum a anunţat primarul Ion Lungu:
„Am văzut foarte multe discuţii pe problema termoficării, în toată ţara, dar în special în Bucureşti, iar toată lumea era de acord că viitorul este al energiei termice produsă în cogenerare, ceea ce se întâmplă deja la Suceava. Ba chiar este contraindicat să fie puse centrale de apartament, aşa cum propun unii candidaţi de primar. Cu toate problemele care mai sunt, încălzirea centralizată este cea mai bună soluţie. Mai ales că într-o zi, curând, ne vom confrunta cu scumpirea gazului metan, care a tot fost amânată. Pentru eficientizarea încălzirii centralizate trebuie să găsim soluţii să dezvoltăm consumul. Toate noile investiţii ale Primăriei Suceava vor fi racordate la energia termică furnizată de Bioenergy, iar asta se va întâmpla chiar de anul acesta în Piaţa Centrală, iar apoi în Piaţa Burdujeni şi la cea din George Enescu, care sunt în curs de modernizare”.
Încălzirea în Bazar şi la malluri, de la centrala pe biomasă a Sucevei
Tot de la sistemul centralizat de termoficare al municipiului reşedinţă de judeţ va fi asigurată şi încălzirea Bazarului.
„Inclusiv la proiectele propuse spre finanţaredin fonduri elveţiene, unde unul venea cu soluţii de încălzire a Bazarului, cu energie verde, elveţienii ne-au spus că nu ne dau bani pentru alte soluţii de încălzire, în condiţiile în care la noi se produce energie verde, pe biomasă, la centrala din lunca Sucevei”, a menţionat Lungu.
Noi consumatori importanţi ai sistemului de termoficare al Sucevei ar putea fi racordaţi din rândul marilor centre comerciale şi al magazinelor din fosta zonă industrială, actual preponderent comercială.
„M-au informat cei de la Bioenergy că au trimis oferte de colaborare/negociere la mallurile din zonă – Dedeman, Iulius Mall şi Shopping City, care ar fi interesate să îşi asigure energia termică la costuri mai mici. Scumpirea gazelor naturale va accentua interesul pentru sistemul centralizat”, a adăugatedilul sucevean, care a menţionat că în următoarea perioadă, prioritare vor fi lucrările de reducere a pierderilor de pe reţele, pentru care s-au făcut deja demersuri pentru atragerea de fonduri europene, din programe care finanţează în mod special astfel de investiţii.
(26 mai 2016, 12:01:34