O întreagă familie din comuna Ilişeşti se plânge că a fost victima unor agresiuni, două zile la rând, fără ca nimeni să intervină în aplanarea şi calmarea spiritelor încinse. Oamenii povestesc îngroziţi că agresiunile au avut loc sâmbătă seara şi în timpul zilei de duminică, iar în urma apelurilor repetate la 112, un singur poliţist s-a încumetat să ajungă în zona conflictului, fără a impune ordinea şi a aduce liniştea celor ameninţaţi.
Tatiana şi Radu Moroşan au o familie numeroasă, cu 12 copii, din care nouă stau încă împreună cu ei în locuinţa lor din satul Ilişeşti. La aceştia se adaugă alţi şase nepoţi care întregesc imaginea unei familii foarte numeroase, întreţinute cu multă trudă de cei doi. Oamenii povestesc că au de mai mult timp o relaţie conflictuală cu familia lui Dumitru Moroşan, vecinii lor de pe aceeaşi uliţă, care a pornit de la unele certuri între copiii celor două familii. Aşa s-a întâmplat şi de această dată, când doi copii din cele două familii s-au luat la harţă sâmbătă după-amiază, pe imaşul comunei unde se aflau cu animalele. După ce s-au lovit între ei, copiii le-au povestit părinţilor, acasă, ce li se întâmplase, asta înfuriindu-i peste măsură pe cei din familia lui Dumitru Moroşan. De aici, spun cei din familia agresată, ar fi pornit întreg scandalul, aceştia trezindu-se deodată cu membrii familiei lui Dumitru Moroşan la gardul locuinţei lor.
Două zile de ameninţări şi groază
O ploaie de pietre şi bâte s-a revărsat deodată asupra familiei lui Radu Moroşan, povesteşte acesta, cei atacaţi reuşind să se adăpostească în casă. „Aici aveam 15 copii, minori toţi, peste care au venit cu pietroaie. Pe mine m-a luat o criză, mi-am pierdut memoria de frică, de stres, de panică şi m-am dus la spital. Au rămas copiii pe timp de noapte. Vă daţi seama, de la 8 la 11 aici a fost un dezastru, 15 copii plus soţia în teroare.Maşina a fost şi ea distrusă. Geamul spart, oglinzile sparte şi aruncate, luneta spartă. Aici uitaţi la portbagaj, cum pietrele zburau din stradă, se văd destul de clar câte lovituri au fost, de s-a îndoit portbagajul la maşină”, susţine Radu Moroşan.
Membrii familiei acestuia susţin că au sunat disperaţi la 112 şi abia într-un târziu, sâmbătă seara, a apărut un angajat al Postului de Poliţie Ilişeşti. Despre acesta, cei agresaţi spun că era băut şi că le strângea mâna de zor agresorilor. „Poliţistul care a venit era în stare avansată de ebrietate, abia vorbea şi ne lua pe noi la întrebări, că de ce nu stăm în casă?”, relatează Radu Moroşan.
„Am sunat la 112, au trimis un poliţai ţeapăn de beat, râdea tot cu dânşii la vale şi spuneau că vin şi ne dau foc. Ne-am săturat, domnule, nu ştim ce să mai facem. Au zis că ne scot de aici, să plecăm de aici. Erau 6 nepoţei de-ai mei şi cu 9 ai mei, 15 copii, nici nu ştiam pe unde să-i adăpostesc. Ne temem şi noaptea să stăm în casă”, ne-a povestit şi Tatiana Moroşan.
Vecinii spun că au fost şi ei speriaţi de ceea ce se petrecea pe uliţa lor. „Când am văzut aşa aici, m-am speriat. Eu m-am ascuns, că era ca la revoluţie", a povestit vecina de peste drum.
Balamucul a continuat şi a doua zi, când cei din familia lui Dumitru Moroşan, spun vecinii, şi-au reamintit că au o poliţă de plătit şi s-au întors în faţa casei lui Radu Moroşan cu scandal.
„Problema este că a doua zi, duminică, ne-au ţinut iar în teroare, că nu puteam să plecăm de acasă. Am avut vreo 6 apeluri la 112, dar a venit poliţia de aici. Vin oameni beţi, ce putem rezolva? Oameni care ar trebui să fie în slujba poporului vin ţepeni de beţi şi ne iau pe noi la întrebări. Poliţia de aici pe noi ne ia la întrebări, că de ce nu stăm în casă. Păi nu putem sta numai în casă!”, ne-a spus Radu Moroşan.
Sătenii cred că o mare parte din vină aparţine şi poliţiei, care nu poate stăpâni situaţia conflictuală
Cei din familia lui Radu Moroşan stau acum cu frică şi cred că o parte din vină aparţine poliţiei, pentru că de fiecare dată când cei din familia lui Dumitru Moroşan şi-au rezolvat în acest fel litigiile cu cei din sat, lipsa de reacţie a poliţiei şi modul în care oamenii legii au gestionat conflictul i-au făcut pe agresori să creadă că ei nu sunt pasibili de pedeapsă şi pot oricând recidiva în astfel de comportament. Asta a băgat groaza în mulţi dintre cei care au avut de a face cu ei şi care preferă să nu declare nimic.
„Mi-e frică şi să merg pe drum, că ei doar nu au nici o lege. Ei strigă în gura mare că au bani, ameninţă că ne scot la păscut şi ţin unul cu altul. Dar au făcut peste tot minuni, ravagii. Se tem şi vecinii, se tem bătrânii. Sunt de groază. Cu topoare, cu săbii, dar suntem în Evul Mediu? Nu pot să înţeleg ce se întâmplă”, ne-a spus Tatiana Moroşan.
Despre modul în care au acţionat poliţiştii în aceste cazuri de agresiune, Radu Moroşan povesteşte: „Unul de 32 de ani mi-a bătut doi copii cu biciul pe imaş, tot din familia lor, şi m-am dus şi le-am zis (n.r. poliţiştilor) <Uitaţi-vă, mi-au bătut copiii pe imaş>! Răspunsul lor a fost: <Du-te caută martori, caută probe că ţi i-au bătut şi vino să-mi dai declaraţii, altfel ce declaraţie să-ţi iau?> Eu nu sunt poliţist să ştiu să fac o anchetă pentru doi copii. Asta e poliţia la noi în localitate, orice problemă ai, nu se rezolvă nimic”. O femeie al cărei copil a fost bătut de cei din familia lui Dumitru Moroşan e convinsă că „Poliţia de aici nu ia măsuri, că el spune că dă bani pe de altă parte la poliţişti, care joacă cum spune el.”
Cei incriminaţi de familiile din Ilişeşti spun că ei sunt de fapt victimele unor agresiuni
În încercarea de a sta de vorbă cu ambele părţi implicate în conflict, l-am găsit acasă şi pe Dumitru Moroşan, care a povestit că membrii familiei sale au fost victime în acest scandal, fără a recunoaşte implicarea în agresiunile produse la sfârşitul săptămânii.
„Au început să spargă geamurile la ei, ca să spună că am fost noi la ei şi am făcut şi noi ceva. Dar noi nu am spart, noi nu am spart nimic. Şi dacă era de bătut, puteam să mă duc acolo, la el în casă, şi să-l bat în casă. Eu nu vreau să fiu filmat, pentru mine lucrurile astea sunt o ruşine”, ne-a declarat Dumitru Moroşan. În tot acest timp în care agresiunile comise la Ilişeşti nu sunt nici măcar consemnate ca eveniment, iar poliţia păstrează o tăcere suspectă asupra scandalului şi ameninţărilor la care a fost supusă o familie din acest sat, 15 copii sunt foarte speriaţi, se trezesc noaptea în somn şi plâng de frică, fără ca pe cineva să intereseze suferinţa lor.