Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava a avut de gestionat, în primele trei luni ale acestui an, 24 de dosare noi privind minori dispăruţi, la care s-au adăugat încă 12 cazuri mai vechi. Din totalul celor 36 de cauze privind dispariţii de minori, poliţiştii au reuşit, în cele trei luni, identificarea a 25 de copii, în timp ce 11 dosare au rămas în lucru. Datele au fost făcute publice ieri, când s-a marcat la nivel internaţional „Ziua Copilului Dispărut”.
Comisarul Ionuţ Epureanu, coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Suceava, a subliniat că din cele 11 cazuri de dispariţii neelucidate, trei sunt legate de copii dispăruţi de mai bine de zece ani de zile. În câteva cazuri este vorba de copii care foarte probabil s-au înecat, însă corpurile nu au mai fost găsite, însă sunt şi câteva dispariţii de alt gen, inclusiv copii despre a căror soartă nu se mai ştie absolut nimic, fiind posibil să fie decedaţi ori plecaţi în străinătate.
Având în vedere problematica minorilor dispăruţi, poliţiştii suceveni au organizat, în perioada 16-25 mai, mai multe acţiuni de informare şi responsabilizare printre tineri. Tineri de la şcoli din Suceava şi Siret, dar şi din câteva localităţi rurale, au primit materiale preventive şi au vizionat filme educative şi materiale PowerPoint.
De asemenea, au fost promovate recomandări privind siguranţa pe internet şi pe reţelele de socializare, tinerii fiind sfătuiţi să nu dea curs solicitărilor de a se deplasa în anumite locaţii sau zone, venite din partea unor persoane necunoscute care le abordează în mediul virtual.
Campania poliţiei s-a axat şi pe informarea părinţilor şi a cadrelor didactice: “Scopul campaniei este obţinerea de informaţii de la populaţiedespre răpire/dispariţie, imediat după producerea evenimentului, astfel încât, în baza informaţiilor primite, cazul să poată fi soluţionat cât mai repede, iar viaţa sau integritatea fizică şi psihică a copilului să nu fie puse în pericol”, a declarat comisarul Epureanu.