miercuri, 25 mai 2016 - Anul XXI, nr. 121 (6234)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Succes

Zeci de cititori au fost alături de scriitorul Florentin Haidamac la lansarea romanului său de suflet

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Lansarea celui mai recent roman al doctorului-scriitor Florentin Haidamac, ”Copiii din tren coboară la prima”, s-a bucurat de prezenţa unui public foarte numeros pentru evenimentele de acest gen. În sala de conferinţe a Muzeului de Istorie din Suceava au fost aproape 100 de oameni, dintre care 64 au achiziţionat cartea pe durata manifestării. Romanul a fost prezentat de redactorul-şef al cotidianului Monitorul de Suceava, Tiberiu Avram, cel care a scris şi prefaţa cărţii.

Cartea despre viaţa lui Cornel Manaz, copil abandonat în maternitate, crescut în orfelinatele din Botoşani, Dorohoi şi Gura Humorului, care a studiat la Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava, iar astăzi este un om de afaceri de succes, este ”o carte superbă”, în stilul caracteristic lui Florentin Haidamac, scrisă ”cursiv, antrenant, dur, foarte dur, cu umor - cam negru, că nici nu se putea altfel”. ”Simţim emoţiile şi trăirile eroului, bucuriile şi necazurile. O carte extrem de uşor de citit şi, paradoxal, foarte greu de citit. Sunt pagini întregi după care, în ciuda cursivităţii povestirii, tu, ca cititor, te poticneşti. Îţi trebuie o pauză. Să oftezi, să îţi aduni puterile sau să îţi ştergi o lacrimă. Citeşti unele rânduri şi îţi chemi copilul să îl strângi în braţe. După alte pagini răsfoite îţi vine să îţi suni părinţii şi să le mulţumeşti doar pentru că te-au ţinut lângă ei”, a spus Tiberiu Avram. El a arătat că pentru acest roman despre viaţa lui Cornel, scriitorul s-a documentat mult, a mers la locurile evocate în carte, ”să le cunoască, să le simtă, să le audă poveştile nespuse până atunci”. Poveşti din care afli cum încercau copiii din orfelinat să uite de foame, cum dormeau ghemuiţi pentru a-şi strânge stomacul ce le cerea mâncare, poveşti din care ”rămâi dureros surprins de fericirea copilului care descoperă că are un frigider la dispoziţia lui, din care poate lua mâncare de fiecare dată când îi este foame”.

 

Florentin Haidamac: ”Fiecare dintre noi suntem o poveste extraordinară”

”Această carte este mai mult decât povestea lui Cornel Manaz, cel care s-a încăpăţânat să nu rămână doar un număr în statisticile seci şi reci. Această carte este un manual. Un manual despre cum să reuşeşti în viaţă, să nu te laşi doborât de probleme şi greutăţi”, a spus Tiberiu Avram şi a continuat cu un citat din gândurile lui Cornel, surprinse în cartea doctorului Haidamac: „Aspiraţiile mi-au fost alimentate, nu înfrânte de tremuratul de foame pentru că nu foamea e cea care te împiedică să visezi, ci propriile tale spaime. Pe care le poţi învinge alungând gândul că nu ajungi nicăieri pentru că ai plecat de nicăieri. (...) De multe ori am fost întrebat dacă ştiu să plâng. Nu ştiu. Unde alţii văd doar motive de depresie, eu pot să văd oportunităţile”.

Tiberiu Avram a mai subliniat că liantul între Florentin Haidamac şi Cornel Manaz a fost Monitorul de Suceava, prin Gala „Top 10 Suceveni”, ai cărei laureaţi au fost în 2014, respectiv 2015. Un al treilea laureat al galei, Organizaţia ”Salvaţi Copiii”, este cea spre care Cornel Manaz a decis să meargă 10% din încasările din vânzarea romanului.

Scriitorul Florentin Haidamac a spus că prin acest roman se dezvăluie cititorilor altfel decât este cunoscut din romanele SF, din ziar sau de pe blogul său, că de această dată şi-a permis să lase emoţiile să iasă la suprafaţă, abordând un domeniu literar în care s-a declarat ”novice”. ”Fiecare dintre noi suntem o poveste extraordinară. Din păcate, foarte mulţi dintre noi uităm asta şi trăim doar în lumea noastră privind numai în jos, numai în faţă, numai în noi înşine, fără să-i mai vedem pe cei din jur. Cu cartea asta am vrut să vă transmit emoţie, motivaţie şi crezul că există un drum, care chiar dacă pleacă de nicăieri, nu înseamnă neapărat că ajunge tot nicăieri”, a declarat autorul. 

 

Cornel Manaz: ”Sunt lucruri pe care le-am destăinuit pentru prima dată aici, pe care nu am reuşit sau nu am avut tăria să i le spun nici măcar soţiei mele"

Eroul principal al cărţii, Cornel Manaz, a început prin a aduce mulţumiri tuturor celor care direct sau indirect l-au sprijinit în viaţă şi i-a cerut iertare soţiei sale pentru că multe lucruri din viaţa lui ea le-a aflat acum, din carte. ”Am avut o luptă de dus pentru această carte. Sunt lucruri pe care le-am destăinuit pentru prima dată aici, pe care nu am reuşit sau nu am avut tăria să i le spun nici măcar soţiei mele. Îi cer public iertare”, a spus Cornel Manaz. La evenimentul care a avut loc cu câteva zile înainte de a împlini 30 de ani, Cornel Manaz a mai dezvăluit sentimentele contradictorii care l-au încercat când a citit prima dată romanul care i-a reconstituit din fragmente dispersate viaţa. ”Când am citit această carte a trebuit să-mi iau timp să mă reculeg. Şi totuşi, este povestea mea”, a spus Cornel Manaz, care după lansare ne-a spus că la prima lectură a avut nevoie de pauze pentru a rememora întâmplări pe care le credea uitate de mult. 

Un alt personaj al romanului care a vorbit despre experienţa în orfelinatele din România, în anii ‘90, a fost voluntarul german Stefan Armer, prezent la lansare împreună cu toată familia. Acesta a declarat că a venit pentru prima dată la o casă de copii din România în 1992, pentru două săptămâni, la Dorohoi. Apoi a revenit de patru, cinci ori pe an, până acum 15 ani, când n-a mai plecat şi s-a dedicat în întregime ajutorării copiilor în situaţii critice din România. ”Această experienţă a mea pe teritoriul României mi-a schimbat total viaţa”, a afirmat Stefan.

 

”Scriitorul Florentin Haidamac a luat tradiţia romanului realist român şi a îmbunătăţit-o, aşa cum au făcut înaintaşii săi din America, Truman Capote şi Jeanette Wolff”

Preşedintele Organizaţiei „Salvaţi Copiii”, Camelia Iordache, a mărturisit că a citit romanul ”pe nerăsuflate”, reprimând amintirile din anii de început, din orfelinate. Ea a spus că îşi doreşte ca cei de la organizaţia pe care o conduce să fi fost pentru copiii pe care i-au ajutat ceea ce au fost pentru Cornel Ibi, Olaf, Ştefan, Luminiţa sau tanti Felicia, personaje cu care vă veţi întâlni în roman. Camelia Iordache a menţionat că banii donaţi din încasările din vânzare pentru organizaţie vor fi folosiţi pentru un proiect derulat împreună cu Cornel, în Centrul de Plasament de la Solca.

În ceea ce priveşte cartea, din punct de vedere literar, criticul Isabel Vintilă a încadrat-o în categoria romanului realist, care a făcut în literatura română carieră. ”Scriitorul Florentin Haidamac a luat tradiţia romanului realist român şi a îmbunătăţit-o, aşa cum au făcut înaintaşii săi din America, Truman Capote şi Jeanette Wolff, folosind această tehnică a preluării din realitatea imediată, din realitatea cruntă, a acelor elemente care pot să atragă cititorii mai aproape de literatură. America foloseşte această tehnică. Este un roman în care Florentin Haidamac a pus tot sufletul şi a făcut din Cornel Manaz un personaj. Cornel este mai mult decât o persoană în carne şi oase, este un personaj de hârtie”, a spus criticul literar. Romanul este aproape de cititor şi pentru că ”fiecare dintre noi a experimentat singurătatea fiinţei umane în faţa societăţii, în faţa semenilor, care simţim uneori că nu ne aud, şi în faţa Divinităţii”. ”Simţi şi omul singur în faţa Divinităţii, care nu are întotdeauna un răspuns direct”, a mai spus Isabel Vintilă.

Prezentarea de carte s-a încheiat cu un scurt recital Cristian Dohanici, laureat al Concursului Internaţional ”Lira de Aur”, la chitară clasică. Cristian este elev în clasa a XI-a la Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu”, clasa prof. Ilie Zugravu, iar prezenţa sa a fost asigurată graţie Asociaţiei muzicale Scherzo dell'Arte Suceava.

Manifestarea s-a încheiat cu sesiune de autografe, acordate atât de autor, cât şi de eroul principal. 50 de cărţi i-au fost donate lui Stefan Armer pentru a-i sprijini munca pe care o face cu copiii.

Mai menţionăm că romanul ”Copiii din tren coboară la prima” conţine şi DVD-ul cu filmul realizat de Monitorul de Suceava despre viaţa lui Cornel, prezentat la Gala „Top 10 Suceveni”. Cărţile pot fi achiziţionate exclusiv prin reţeaua de librării Alexandria, direct sau online.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de cititori au fost alături de scriitorul Florentin Haidamac la lansarea romanului său de suflet.
 Vizualizări articol: 2662 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Zeci de cititori au fost alături de scriitorul Florentin Haidamac la lansarea romanului său de suflet5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei